Grah Sa Kobasicom

Grah sa kobasicom: kombinacija koja će vas ostaviti bez daha. Znate one dane kad želite da ugrijete dušu? E, ova gusta grah čorba dopunjena kobasicama je upravo ono što vam treba. Najbrža verzija do sada. Bez zaprške. Kao ni čekanja dok se grah potapa u vodi. Samo brzi ključ i spreman je za kuhanje. Vrlo jednostavno se pretvara u BEZGLUTENSKU opciju. 

Grah sa kobasicom: kombinacija koja će vas ostaviti bez daha. Znate one dane kad želite da ugrijete dušu? E, ova gusta grah čorba nadopunjena sa kobasicama po želji je upravo ono što vam treba. Grah sa kobasicom: kombinacija koja će vas ostaviti bez daha. Znate one dane kad želite da ugrijete dušu? E, ova gusta grah čorba nadopunjena sa kobasicama po želji je upravo ono što vam treba. 


Scale

Sastojci

  • 2 supene kašike putera
  • 300 grama graha (tetovac ili drugi)
  • 1 luk (srednje veličine, nasjeckan)
  • 23 češnja bijelog luka (nasjeckan)
  • 2 mrkve (srednje veličine, nasjeckane)
  • 12 kobasice net 300 grama (svinjska, pileća ili ćureća, nasjeckana na kolutiće)
  • 1 supena kašika peršuna (nasjeckanog)
  • 2 lovorova lista
  • 1/4 čajne kašike bibera u zrnu
  • 1 supena kašika vegete (ili 1 kocka za supu)
  • (Opcionalno) 1 supena kašika aleve paprike

Nacin pripreme

  1. U dubljoj šerpi potopite grah u vodi i pustite da proključa na srednjoj temperaturi. Smanjite temperaturu pa pustite da ključa oko 5 minuta. Iscijedite, operite i prospite vodu. Ostavite sa strane.
  2. U pretis loncu* zagrijte puter na srednjoj ili niskoj temperaturi. Dodajte luk, bijeli luk i mrkvu. Dinstajte, često miješajući. Dodajte kobasicu i ponovo promiješajte. Dodajte začine i nastavite miješati. Dodajte 1 litar vode u pretis lonac i poklopite. Poslije prvog ključanja kuhajte dodatnih 20tak minuta (ako imate program za čorbe možete ga koristiti).
  3. Poslužite grah dok je topao.

Dodatna upustva

Grah je najbolje konzumirati za ručak ili ranu večeru. Bolji je dan, ili dva nakon kuhanja. Najbolje ga je preskočiti navečer, pogotovo ako imate osjetljiv želudac.
*Ako kuhate u šerpi umjesto pretis loncu vrijeme kuhanja će biti oko 60-90 minuta. Grah je gotov kada su zrna mekana ali se ne raspadaju.
VARIJACIJE:
Bezglutena: koristite bezglutensku kobasicu. Vegeta je bezglutenska. Ako koristite kocku za supu, koristite bezglutensku.
Low Carb: koristite low carb kobasicu.

Izvor: balkanlunchbox.com

The post Grah Sa Kobasicom appeared first on Domaci Recept.


Izvor: https://ift.tt/2IKNbak

Comments