Tikvenica, Pita od Tikve

Tikvenica je neobična pita sa osvježavajućim okusom, koja se sprema sa jufkama i tikvicama isječenim na kockice. (Click here for tikvenica or zucchini pie recipe in English.)

zucchini pie gibanica od tikvica tikvenicazucchini pie tikvenica gibanica sa tikvicamazucchini pie tikvenica gibanica od tikvica main foodgawkerzucchini pie tikvenica gibanica od tikvica main


Scale

Sastojci

  • 4 tikvice (manje veličine, po mogućnosti starije)
  • 4 jaja
  • 100g mladog sira
  • 100g kiselog vrhnja
  • 100ml mlijeka + dvije supene kašike
  • 450g jufki
  • ¼ kafene kašike soli (za začinjavanje)
  • Ulje
  • Sol

Nacin pripreme

  1. Ogulite tikvice, zatim ih isjeckajte na malene kockice. Stavite isjeckane tikvice u zdjelu, i dobro ih zasolite sa jedno dvije ili tri šake soli. Ostavite ih da odstoje oko 30-45 minuta dok ne puste vodu.
  2. Operite sol sa tikvica, i iscijedite tekućinu iz tikvica koliko god možete, zatim ih prebacite u suhu posudu.
  3. Dodajte jaja, mladi sir, kiselo vrhnje, sol kojom ćemo začiniti, u posudu sa isjeckanim tikvicama. Sve dobro izmješati. Zagrijte rernu na 200 C.
  4. Pouljite tepsiju. Poslažite 3 jufke jednu na drugu u tepsiju, podmazujući uljem svaku prije nego dodate narednu. (Ako je jufka veća savijte je sa strana dok se ne uklopi.)
  5. Zahvatite 5-6 supenih kašika fila, i ravnomjerno ga razmažite po gornjoj jufki. Zatim poslažite dvije jufke povrh fila i pouljite svaku prije nego dodate slijedeću. Ponavljajte postupak sve dok vam ne nestane fila ili jufki, ali sa strane prethodno ostavite tri jufke za vrh pite.
  6. Tikvenicu ubacite u zagrijanu rernu i pecite je 30 minuta, preokrećući tepsiju na pola vremena. Snizite temperaturu na 150 C˚ i pecite još 10 minuta.
  7. Izvadite pitu iz rerne i zalijte je sa dvije supene kašike mlijeka. Ostavite je da se hladi 20-30 minuta i poslužite.

Dodatna upustva

Sama priprema traje oko 45 minuta (oko 15 minuta dok isjeckate tikvice, i oko 30 minuta dok završite popunjavanje slojeva jufki i fila).
Tu je još oko 45 minuta čekanja da posoljene tikvice puste vodu.
Tepsija korištena u receptu je okrugla sa promjerom oko 35 cm.
Jedite isti dan. Tikvenica nije dobra ako prenoći.

Izvor: balkanlunchbox.com

The post Tikvenica, Pita od Tikve appeared first on Domaci Recept.


Izvor: http://bit.ly/2WsFysQ

Comments