Mocart kugle
Donosimo recept za čuvene Mocart kugle. Tako dobre da se, jednostavno, ne možete zaustaviti samo na jednoj. I Mozart bi ih jeo!
Amandelspijs(domaci marcipan ali možete kupiti i onaj u trgovinama)
-
250 g mljevenih badema
-
250 g secera
-
1 jaje
-
naribana korica pola limuna
-
sok od limuna po potrebi
Potrebno jos
-
100 g mljevenih pistaca
-
1 1/2 zlica kakaa
-
200 g tamne cokolade
-
50 g mljevenih badema
Priprema
Amandelspijs
Sameljemo oguljene bademe (250 grama). Dodamo secer (250 grama). Dodamo izribanu koru limuna i sok od pola limuna. Dodamo 1 jaje i sve skupa izmjesamo u procesoru.(ovakvo pripremljena masa od badema moze da stoji u frizideru desetak dana)
Smjesu podjelimo na tri dijela. Prvi dio je najmani i u njega pomjesamo 100 g mljevenih pistaca. U drugi malo veci dio pomjesamo kakao. U treci pomjesamo 50 g mljevenih badema.
Od smjese sa pistacima pravimo male kuglice. Zatim uzimamo smjesu sa kakaom i pravimo malo vecu kuglicu koje rastanjimo na dlanu, u nju stavimo zelenu kuglu i umotamo te pomocu dlanova oblikujemo kuglu. Na kraju uzimamo bijelu smjesu i pravimo jos vecu kuglu, koju takodjer raztanjimo na dlanu te u nju umotamo tamnu kuglu. Nakon toga pomocu dlanova oblikujemo kuglu.
Istopimo cokoladu na pari i pomocu dvije viljuske stavljamo kugle u cokoladu te vadimo. Cekamo da se malo ocijedi cokolada i stavljamo na pek papir.
Na kraju ostatak cokolade istresete u malu vrecicu i odrezete sasvim malo vrh te ukrasite kugle. Ostaviti da se cokolada stegne i posluziti.
The post Mocart kugle: Zavodljivi slatki luksuz appeared first on Ideje Za Rucak.
Izvor: http://ift.tt/2Fc3KuM
Comments
Post a Comment