Mocart kugle: Zavodljivi slatki luksuz

Mocart kugle

Donosimo recept za čuvene Mocart kugle. Tako dobre da se, jednostavno, ne možete zaustaviti samo na jednoj. I Mozart bi ih jeo!


Amandelspijs(domaci marcipan ali možete kupiti i onaj u trgovinama)

  • 250 g mljevenih badema

  • 250 g secera

  • jaje

  • naribana korica pola limuna

  • sok od limuna po potrebi

Potrebno jos

  • 100 g mljevenih pistaca

  • 1 1/2 zlica kakaa

  • 200 g tamne cokolade

  • 50 g mljevenih badema 


Priprema

Amandelspijs

Sameljemo oguljene bademe (250 grama). Dodamo secer (250 grama). Dodamo izribanu koru limuna i sok od pola limuna. Dodamo 1 jaje i sve skupa izmjesamo u procesoru.(ovakvo pripremljena masa od badema moze da stoji u frizideru desetak dana)

Smjesu podjelimo na tri dijela. Prvi dio je najmani i u njega pomjesamo 100 g mljevenih pistaca. U drugi malo veci dio pomjesamo kakao. U treci pomjesamo 50 g mljevenih badema.

Od smjese sa pistacima pravimo male kuglice. Zatim uzimamo smjesu sa kakaom i pravimo malo vecu kuglicu koje rastanjimo na dlanu, u nju stavimo zelenu kuglu i umotamo te pomocu dlanova oblikujemo kuglu. Na kraju uzimamo bijelu smjesu i pravimo jos vecu kuglu, koju takodjer raztanjimo na dlanu te u nju  umotamo tamnu kuglu. Nakon toga pomocu dlanova oblikujemo kuglu.

Istopimo cokoladu na pari i pomocu dvije viljuske stavljamo kugle u cokoladu te vadimo.  Cekamo da se malo ocijedi cokolada i stavljamo na pek papir.

Na kraju ostatak cokolade istresete u malu vrecicu i odrezete sasvim malo vrh te ukrasite kugle. Ostaviti da se cokolada stegne i posluziti.

 

The post Mocart kugle: Zavodljivi slatki luksuz appeared first on Ideje Za Rucak.


Izvor: http://ift.tt/2Fc3KuM

Comments