Sastojci
100 dag mljevene junetine
7 većih paprika očiščenih(6 za punjenje)
2 srednje tikvice
5-6 žlica riže, u zamjenu je super i ječam-ričet (kuhano)
3 žlice ulja
3 veće glavice luka sitno skosanog
1-2 jaja
7-8 dcl bistre mesne goveđe juhe ili u zamjenu -za umak
2 podravka goveđe kocke-za umak
pire od rajčice..ili izmiksani svježi paradajz
2 2 čena češnjaka
1 žlica pirovog brašna (dinkel) ili gustina..ako želite za umak
sol, papar
2 dcl kiselog vrhnja
1 list celera i lovora za umak
1 velika žlica peršunovog lišča sitno sjeckano
Priprema
1.
Pripremimo 6-7 paprika (napravimo otvor kod peteljke,očistimo od sjemenki , operemo ovisi o veličini paprike a jednu papriku sitno iskosamo kao i luk (kapulu).. Tikvice dvije očistimo tako da svaku tikvicu prerežem na 3 dijela i izdubim samo s jedne strane..Dobijemo 6 tikvica.. Ovo što od tikvica od sredine ostane stavim sa strane i kad napunimo paprike pomješam sitno kosanu sredinu tikvica i dodam u ostatak mljevenog mesa..
2.
Priprema nadjeva za papriku i : Na ulju prepržiti sitno kosani crveni luk, nasjeckanu sitnu papriku i mljeveno meso..dinstamoo … Prohladimo, pa dodamo rižu ili ječam( ričet ili orzo) jaje te ostale sastojke.. jaje, češnjak, par žlica goveđe juhe, sol, papar svježe mljevenu slatku crvenu papriku,…Nadjev neka odstoji nekih pola sata u frižideru da se sastojci prožmu.. Napunimo paprike i stavimo u duboku zdjelu..dodamo tikvice i čuftice… Prelijemo umakom … Kuhamo nekih 20-tak minuta dok zakipi.. I onda preselimo i zapećemo još u pećnici 1-1,5 sata.. Tikvice stavimo sa strane i prije izvadimo jer su osjetljivije
Punjenje tikvica: Ostatak nadjeva kad smo napunili pomješamo sa sitno skosanim mesom od tikvica i punimo tikvice koje smo izdubili s jedne strane.. Ostala smjesa nam služi za čufte..
ČUFTE: Njih prepržimo naglo sa svih strana na preostaloj masnoći da se drže čvrsto u umaku..
Znači u zdjelu širiju ili npr.u kikiriki posudu npr kao ovdje posložimo paprike sa jedne strane okrenute otvorom prem gore, tako do njih i tkvice sa otvorom prema gore i popunimo čuftama preprženim..praznine u posudi…
Prelijemo sa mesnom juhom ili vodom u koju smo ubacili dvije mesne goveđe kocke
3.
Paprike kuhajte sa tikvicama i čuftama prekrivenih umakom kao i za sarmu……
Umak od paradajza: Znaći prekriveno prelijemo ili temeljcom ili sa vodom u kojima smo razmutili govedsku Podravka kocku, malo vegete , soli i papra po želji i izmiksani svježi paradajz i paradajz iz tube.. i ostatak kapule sa sitno kosanom paprikom što je ostalo od dinstanja nadjeva… Dodam listić celera i 1 lovorov list
No kuham ih cca 30minuta da zakuhaju i poslje stavim u pećnicu da se krčakju oko 1-1,30h.. Ne stavljam zapršku nego zato stavim više kapule, pa dobijem na gustoći…Ili ako nekad onda stavim razmućeno pirovo brašno .. malo tekućine i vrhnja izmješati u i ubaciti u umak..
https://ift.tt/2mv5SSq
The post PUNJENE PAPRIKE ZAPECENE 3U1…UH KAKO VOLIM OVAKVE RECEPTE JER DOBIJETE KOMPLETAN RUČAK appeared first on Ideje Za Rucak.
Izvor: https://ift.tt/2IccTl2
Comments
Post a Comment