STARINSKI ĐUVEČ

Sastojci:

Za 4 osobe:

  • 500g crveni luk
  • 500 g tikvice
  • 500 g patlidžan
  • 500 g žute paprike
  • 5 režnjeva bijelog luka
  • 2 DL maslinovog ulja
  • 500 g zdrobljene rajčice
  • 2 VŽ koncentrat od rajčice
  • 2 VŽ aceto basamico
  • 200g riže
  • 5-6 listova lovora
  • 2 VŽ vegeta
  • Po ½ MŽ sušeniih: origano, timijan, ružmarin, mažuran

Priprema:

Za đuveč prvo izdinstajte luk na maslinovom ulju (dodajte luk u ulje dok nije još skroz vruće, tako ćete izbjeći da maslinovo ulje pregori) dok luk ne postane staklast, dodajte papriku i prodinstajte dok ne postane al dente. Dodajte lovor list, zdrobljeni paradajz, koncentrat rajčice te češnjak. U stvari spremate satarš. Bitno je da kuhanje prekinete dok je sve još polutvrdo i da solite na kraju, jer stajanjem povće omekša.
Želite li možete dodati tikvice i patliđane, dodajte ih u trenutku kada je paprika malo omekšala. Radite li bez tikvica i patliđana povečajte u receptu količinu paprike i rajčice.
Ako vam se čini da je sve malo kiselo, dodajte povrću za đuveč malo acceto balsamico.

 

Rižu skuhajte do ¾ (ne perite je poslje kuhanja) nego samo ocijedite. Dodajte rižu k povrću, promješajte, zalijte sa vodom (bolje juhom), te ostavite na ugašenom štednjaku 30 min. da riža u đuveđu omekša do kraja.
Povremeno promješajte. Ako čekate goste, ili pripremate unaprijed (dinstano povrće može stajati u hladnjaku, dobro pokriveno, dan dva) rižu dodajte tek pred konzumaciju. Đuveč se jede mlak i paše odlično uz roštilj. Prijatno!

 

The post STARINSKI ĐUVEČ appeared first on Ideje Za Rucak.


Izvor: https://ift.tt/2kVf6rX

Comments