Predivna TORTA SA VIŠNJAMA I MASCARPONE SIROM 😍 od ❤️ vam preporučujem da je napravite, jer je preukusna, a i prelijepo izgleda 😊

SASTOJCI:

SASTOJCI ZA JEDNU KORU:

(praviti 3 ovakve kore)

225 gr brašna

60 gr nezaslađenog kakao praha
270 gr bijelog šećera
3 čajne kašikice praška za pecivo
165 gr mekog maslaca
3 jaja
200 ml mlijeka
2 kašike kafe
1/4 kašike soli

FIL OD VIŠANJA:

300 gr višanja
150 gr šećera
Sok od pola limuna
1 kašika ekstrakta vanile
1 kašika gustina

SIRUP ZA PREMAZIVANJE KORA:

100 ml vode
100 gr šećera

NAPOMENA!

Umjesto ovog sirupa možete koristiti mlijeko ili neki voćni sok za premazivanje.

FIL SA MASCARPONE SIROM:

650 gr mascarpone sira
180 gr vrhnja za šlag
120 gr šećera u prahu
2 kašike ekstrakta vanile
1/4 kašike soli

KORA:

Izmiješati maslac sa šećerom, dodavati jedno po jedno jaje i sve dobro sjediniti mikserom. Sjediniti sve suhe sastojke, pa ih postepeno dodavati smjesi. Naizmjenično dodavati i mlijeko. Sve lijepo sjediniti, staviti u manji kalup i peći oko 20 minuta na 180 stepeni, zavisno od pećnice. Na isti način pripremiti još 2 iste kore.

FIL OD VIŠANJA:

Kuhati višnje sa šećerom oko 15 minuta, kad je poprilično isparila voda, dodati pola limuna, te jednu manju kašiku kukuruznog skroba ili gustina, da masa postane gušća. Po želji dodati i ekstrakta vanilije.

SIRUP ZA PREMAZIVANJE:

Ušpinovati vodu i šećer, prohladiti, te premazivati svaku koru. Možete dodati i neki ekstrakt, ako želite.

FIL SA MASCARPONE SIROM:

Sjediniti krem sir sa šećerom, dodati malo soli, ekstrakt vanilije, te prethodno umućenu slatku pavlaku. Sve dobro ručno sjedniti i fil je spreman.

SLAGANJE TORTE:

Premazati prvu koru bijelim filom, nakon što smo je natopili sirupom (umjesto sirupa možete koristiti mlijeko ili neki sok po želji), te staviti dio voćnog fila. Zatim drugu koru premazati bijelim filom, pa taj premazani dio staviti na voćni fil. Sa druge strane natopiti je sirupom. Postupak ponoviti i sa drugom korom. Preko treće kore staviti samo fil sa krem sirom, te je cijelu premazati tim filom. Ukrasiti po želji. 

Prijatno!

Idejezarucak.com

The post Predivna TORTA SA VIŠNJAMA I MASCARPONE SIROM 😍 od ❤️ vam preporučujem da je napravite, jer je preukusna, a i prelijepo izgleda 😊 appeared first on Ideje Za Rucak.


Izvor: https://ift.tt/2GT5niK

Comments