Kora
50 ml ulja
125 ml jogurta
4 žlice brašna
pola praška za pecivo
sol, papar
3 ovakve kore ispeći
Nadjev
350 g kiselog vrhnja
20 g bijele želatine u prahu
sol, papar
3 češnja češnjaka
80 g žute paprike
80 g crvene paprike
80 g zelene paprike
80 g kiselih krastavaca
Premaz i ukrašavanje
150 ml kiselog vrhnja
10 g bijele želatine u prahu
sol, papar
sitne crvene i žute rajčice, zelena paprika,…
Preljev
1 čajna žlica Vegete
20 g bijele želatine u prahu
Priprema
u posudi izmiksajte jaja i ulje pa stalno miksajući dodajte jogurt. Zatim dodajte brašno, sol, papar i prašak pa sve lagano promiješajte pjenjačom.
Lim obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite pa ulijte smjesu. Stavite ju u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite 10ak min. Pečenu koru ostavite da se ohladi.
Na isti način ispecite još 2 kore
Ja sam jednu koru pekla kao što je gore opisano, a drugu i treću koru nije mi se dalo peći svaku posebno, pa sam zajedno umutila sastojke za obje kore (4 jaja, 100 ml ulja,…) i to sam ispekla u jednom limu i kad se ohladilo, prerezala sam jednom vodoravno da imam dvije kore.
Kad bi se zajedno umutila smjesa za sve tri kore i kad bi se to odjednom peklo u limu – ne znam bi li se to dalo prerezati dva puta vodoravno da se dobiju tri kore; možda bi bilo prenisko za rezanje… Biskvit se može peći u manjem limu, onda bi bio viši/deblji; no, treba uzeti u obzir da će tada i cijeli kolač (i kore i nadjev) biti kraći/uži, ali viši/deblji.
u posudi pjenjačom promiješajte jogurt i vrhnje, dobro začinite solju i paprom.
Želatinu prelijte hladnom vidom i ostavite da nabubri.
Paprike očistite i narežite na kockice. Krastavce narežite na kolute/komade.Češnjak očistite i sitno nasjeckajte.
Nabubrenu želatinu rastopite na laganoj vatri, pazite da ne zakuha. Toploj želatini dodajte 1-2 žlice smjese od jogurta i dobro promiješajte. Dobivenu smjesu odmah u tankom mlazu ulijevajte u preostali jogurt s vrhnjem, stalno miješajući pjenjačom.
U smjesu dodajte narezano povrće i promiješajte kuhačom.
Smjesu stavite u hladnjak na 10ak min. da se malo stvrdne, pazite da se ne stvrdne potpuno.
Jednu ohlađenu koru stavite na dno lima (u kojem ste pekli kore) obloženog papirom za pečenje (lim bi trebao biti visok 7-8 cm). Na koru rasporedite polovicu pomalo stvrdnutog nadjeva od jogurta, pokrijte drugom korom, na nju rasporedite ostatak nadjeva i poklopite trećom korom, lagano pritisnite odozgo.
Za premaz, u posudi pjenjačom promiješajte jogurt i vrhnje, začinite solju i paprom.
Želatinu prelijte hladnom vidom i ostavite da nabubri.
Operite, obrišite i prepolovite rajčice za ukrašavanje.Malo zelene paprike narežite na tanke rezance.
Nabubrenu želatinu rastopite na laganoj vatri, pazite da ne zakuha. Toploj želatini dodajte 1-2 žlice smjese od jogurta i dobro promiješajte. Dobivenu smjesu odmah u tankom mlazu ulijevajte u preostali jogurt s vrhnjem, stalno miješajući pjenjačom. Smjesu nakratko stavite u hladnjak (oko 5 min.) da se malo stvrdne (ali ne potpuno) pa ju onda rasporedite po gornjoj kori.
Dok se smjesa nije stvrdnula u nju utisnite prepolovljene ili cijele rajčice i na rezance narezanu papriku.
Slani kolač stavite u hladnjak na, otprilike 1 sat.
Za preljev, želatinu prelijte hladnom vidom i ostavite da nabubri.
600 ml vode pomiješajte s Vegetom, pa ju procijedite kroz gazu (zbog onih «mrvica» od, valjda mrkve i drugih stvarčica koje plivaju u Vegeti).
Procijeđenu vodu stavite u lonac i zagrijte ju (ne treba zakuhati), maknite ju sa štednjaka pa u nju dodajte nabubrenu želatinu, miješajte da se želatina rastopi. Tekućinu ostavite da se malo ohladi pa onda oko 1/3 tekućine žlicom prelijte preko povrća na kolaču. Kolač vratite u hladnjak na 30ak min. da se taj sloj stvrdne. Preostali preljev za to vrijeme ostavite na sobnoj temperaturi (nemojte ga stavljati u hladnjak da se ne stvrdne).
Kad se prvi sloj preljeva na kolaču stvrdnuo, na njega rasporedite preostali preljev i sve vratite u hladnjak.
Slani kolač ostavite u hladnjaku par sati da očvrsne i rashladi se.
The post Slane kocke s jogurtom i povrćem! appeared first on Ideje Za Rucak.
Izvor: https://ift.tt/2N0ybIs
Comments
Post a Comment