Čokoladni rolat sa bananama

Sastojci:

Tijesto

  • 5 jaja

  • 1 čaša (2 dl) kristal šećera

  • 1 vanilin šećer

  • 3 žlice brašna

  • 3 žlice čokolade u prahu

  • pola praška za pecivo

  • 1 žlica vode

  • 1 žlica ulja

Krema

  • 3 jaja

  • 1 čaša (2dl) kristal šećera

  • 10 dag čokolade Milka

  • 20 dag maslaca

Ostalo

  • 4 banane

Priprema:

1. Veliku tepsiju veličine pećnice obložiti papirom za pečenje i upaliti pećnicu na 180 stepeni.

2. Miksati biskvit od žutanjaka, vode, šećera i vanilin šećera dodajući ulje, brašno s praškom za pecivo, čokoladu i snijeg od bjelanjaka.

3. Tijesto izliti u tepsiju i peći 15-20 minuta na 180 st.C. Kad je pečeno, zajedno sa papirom prebaciti na mokru krpu, zarolati suprotne krajeve prema sredini i ostaviti da se hladi.

4. Za kremu mutiti jaja i šećer na pari te kad počne gusnuti dodavati kockice čokolade Milka, miksati dalje dok se čokolada potpuno otopi (ukupno cca 15-20 minuta) pa maknuti da se hladi. Dok se hladi krema će se zgusnuti pa povremeno treba promiješati. U ohlađenu kremu dodati pjenasto umućen maslac (ili margarin).

5. Odmotati tijesto, premazati kremom, staviti banane na suprotne strane i zarolati svaki kraj tijesta prema srediti. Okrenuti roladu tako da spojevi budu na donjem dijelu te premazati ostatkom kreme.

The post Čokoladni rolat sa bananama appeared first on Domaci Recept.


Izvor: https://ift.tt/2TVWZ4Z

Comments