Nevjerovatna kremasta torta sa višnjama!

SASTOJCI:

  • 600 g „pti ber” keksa

  • 3 jaja

  • 8,5 dl mleka

  • 2 pudinga od vanile

  • 100 g čokolade za kuvanje

  • 2 tegle kompota od višanja (800 g)

  • 1 margarin

  • 3 kašike ulja

  • 1 preliv za kolače

  • 1 prašak za pecivo

  • 3 kašike brašna

  • 9 kašika šećera

PRIPREMA:

Kora:

  1. Bjelanca odvojiti od žumanaca i umutiti ih u čvrst snijeg.

  2. Posebno umutiti žumanca, 0,5 dl mlijeka, brašno, 3 kašike šećera i prašak za pecivo. Dodati snijeg od bjelanaca i promiješati kašikom.

  3. U pripremljenu smjesu dodati 100 g izlomljenog „pti ber” keksa i polako promiješati.

  4. Pravougaonu tepsiju obložiti papirom za pečenje, sipati u nju pripremljenu smjesu i peći u zagrijanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni.

Fil:

  1. U dublju šerpu sipati 6 dl mlijeka, dodati 6 kašika šećera i kuhati dok ne proključa.

  2. Posebno umutiti ostatak mlijeka sa praškom za puding od vanile i sipati u ključalo mlijeko. Kuhati na umjerenoj temperaturi mješajući sve dok se ne zgusne.

  3. U ohlađen puding dodati margarin i umutiti mikserom.

  4. Dobijenu smjesu podijeliti na 3 dijela: u prvi dodati ocjeđene višnje iz 1 tegle kompota i promješati. U drugi dio dodati 150 g izlomljenog „pti ber” keksa. Treći dio ostaviti žut.

Finalni postupak:

  1. Pečenu koru premazati filom od višanja, prekriti je slojem „pti ber” keksa natopljenog sokom od višanja.

  2. Preko keksa preliti polovinu čokolade otopljene sa malo ulja, a zatim nanijti fil od keksa. Prekriti natopljenim „pti ber” keksom i preliti preostalom otopljenom čokoladom.

  3. Na kraju premazati filom od pudinga i ravnomerno rasporediti preostale ocjeđene višnje.

  4. Preliv za kolače pripremiti prema uputstvu sa kesice i preliti višnje.

    Uživajte!

 

The post Nevjerovatna kremasta torta sa višnjama! appeared first on Domaci Recept.


Izvor: https://ift.tt/2KI8Y1M

Comments