SASTOJCI:
-
600 g „pti ber” keksa
-
3 jaja
-
8,5 dl mleka
-
2 pudinga od vanile
-
100 g čokolade za kuvanje
-
2 tegle kompota od višanja (800 g)
-
1 margarin
-
3 kašike ulja
-
1 preliv za kolače
-
1 prašak za pecivo
-
3 kašike brašna
-
9 kašika šećera
PRIPREMA:
Kora:
-
Bjelanca odvojiti od žumanaca i umutiti ih u čvrst snijeg.
-
Posebno umutiti žumanca, 0,5 dl mlijeka, brašno, 3 kašike šećera i prašak za pecivo. Dodati snijeg od bjelanaca i promiješati kašikom.
-
U pripremljenu smjesu dodati 100 g izlomljenog „pti ber” keksa i polako promiješati.
-
Pravougaonu tepsiju obložiti papirom za pečenje, sipati u nju pripremljenu smjesu i peći u zagrijanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni.
Fil:
-
U dublju šerpu sipati 6 dl mlijeka, dodati 6 kašika šećera i kuhati dok ne proključa.
-
Posebno umutiti ostatak mlijeka sa praškom za puding od vanile i sipati u ključalo mlijeko. Kuhati na umjerenoj temperaturi mješajući sve dok se ne zgusne.
-
U ohlađen puding dodati margarin i umutiti mikserom.
-
Dobijenu smjesu podijeliti na 3 dijela: u prvi dodati ocjeđene višnje iz 1 tegle kompota i promješati. U drugi dio dodati 150 g izlomljenog „pti ber” keksa. Treći dio ostaviti žut.
Finalni postupak:
-
Pečenu koru premazati filom od višanja, prekriti je slojem „pti ber” keksa natopljenog sokom od višanja.
-
Preko keksa preliti polovinu čokolade otopljene sa malo ulja, a zatim nanijti fil od keksa. Prekriti natopljenim „pti ber” keksom i preliti preostalom otopljenom čokoladom.
-
Na kraju premazati filom od pudinga i ravnomerno rasporediti preostale ocjeđene višnje.
-
Preliv za kolače pripremiti prema uputstvu sa kesice i preliti višnje.
Uživajte!
The post Nevjerovatna kremasta torta sa višnjama! appeared first on Domaci Recept.
Izvor: https://ift.tt/2KI8Y1M
Comments
Post a Comment