JEDAN STARI RECEPT ZA KAJMAK BAKLAVU KOJI PADA U ZABORAV

SASTOJCI:

  • 300 gr gotovih jufki
  • 3 jaja
  • 150 gr griza
  • 200 gr slatkog kajmaka
  • 60 gr secera
  • malo kore i soka od limuna
  • 100 gr putra

Za agdu

  • 400 gr secera
  • 4 dcl vode

PRIPREMA:

Prvo da razjasnimo slatki kajmak. To je kajmak koji se skida sa ukuhanog mlijeka. Ja sam koristila mlijeko sa 3,5% masnoce i u njega dodala slatko vrhnje od 38% kuhala nalaganoj vatri dok se ne pojavi deblji sloj kajmaka, pustim da se ohladi, skinem kajmak pa ponovim postupak kuhanja 3-4 puta.

Kod mene je bili 8 listova jufaka, koje sam prepolovila. Putar otopiti na laganoj vatri, za premazivanje jufaka.

U dubljoj posudi umuti fil od kajmaka, secera, griza i zumanjaka…bjelanjke umutiti u svrst snijeg i dodati u smjesu sa kajmakom. Sve dobro sjediniti. Tepsiju premazati istopljenim putrom i poceti slagati. Na dno tepsije staviti 7 jufaka, svaku premazati istopljenim putrom pa premazati filom, ponoviti postupak jos jednom i na kraju opet 7 jufaka.

Kad se jufke izrezu u velicinu tepsije, ostane viska, taj visak sam stavljala u sredinu, da bi bilo po 7 redova. Baklavu izrezati, ostrim nozem, premaati putrom i peci na 200 stepeni dok ne dobije lijepu boju, ako je T jaka, smanjiti malo pece se oko 35-40 min.

Za agdu staviti vodu i secer da provrije, kad pocne vriti, treba da vrije 3 min. Pecenu baklavu ostaviti da se malo ohladi, zaliti mlako na mlako, ne vruce ili hladno. Dobro je ohladiti prije jela

Posluživanje

U fil se moze staviti grozdjica, ali posto moji ne vole, ja i ne stavljam. Tepsija u kojoj sam pekla je 32×22. Ja sam koristila 1½ l mlijeka 3,5% masnoce i ½ l slatkog vrhnja 38%

 

 

The post JEDAN STARI RECEPT ZA KAJMAK BAKLAVU KOJI PADA U ZABORAV appeared first on Domaci Recept.


Izvor: http://bit.ly/2Gc9uoy

Comments