Omač: Pasta sa Sirom, Mlijekom i Pavlakom

Omač: bosanski način pripremanja tjestenine (tagliatelle ili fettuccine) sa mlijekom, pavlakom i travničkim (feta ili drugim tvrdim) sirom. Slasno jelo gotovo za 30-minuta. Dodajte i meso po želji.

Tagliatelle with milk, sour cream, and feta cheese. Comfort on your table in less than 30-min.20161021-untitledtagliatelle-with-feta-cheese-omac-coolinarikatagliatelle-with-feta-cheese-omac00Tagliatelle with milk, sour cream, and feta cheese. Comfort on your table in less than 30-min.


Scale

Sastojci

  • 400 grama široke tjestenine (tagliatelle ili fettuccine)
  • 1 i ¼ kafene kašike soli
  • 1 supena kašika putera
  • 400 mililitara mlijeka
  • 8 supenih kašika pavlake
  • 250 grama travničkog (feta, ili drugog tvrdog sira)

Nacin pripreme

  1. Napunite veliku šerpu 3/4 vodom, stavite 1 kafenu kašiku soli, i stavite na najjaču temperaturu da proključa.
  2. Snizite temperaturu na srednju, i ubacite tjesteninu. Ako je tjestenina došla u gutama (npr tagliatelle) malo je rasitnite da se ravnomjerno skuha. Pratite upute na kesici od tjestenine koliko dugo da je kuhate. (Meni je trebalo 14 minuta). Promiješajte svakih nekoliko minuta.
  3. Iscijedite vodu, i vratite tjesteninu u šerpu. Dodajte puter, ostatak soli, i promiješajte. Dodajte mlijeko i ponovo promiješajte.
  4. Kad se sve sjedini, dodajte i pavlaku i miješajte ponovo. Na kraju, izrendajte sir preko svega i promiješajte zadnji put dok se sve ne ujedini.
  5. Servirajte dok je toplo. Dodajte još pavlake i sira po potrebi.

Dodatna upustva

Ako volite meso, možete pripremiti piletinu sa strane i dodati.

Izvor: balkanlunchbox.com

The post Omač: Pasta sa Sirom, Mlijekom i Pavlakom appeared first on Domaci Recept.


Izvor: http://bit.ly/2Kmzz6A

Comments