Omač: bosanski način pripremanja tjestenine (tagliatelle ili fettuccine) sa mlijekom, pavlakom i travničkim (feta ili drugim tvrdim) sirom. Slasno jelo gotovo za 30-minuta. Dodajte i meso po želji.





Scale
Sastojci
- 400 grama široke tjestenine (tagliatelle ili fettuccine)
- 1 i ¼ kafene kašike soli
- 1 supena kašika putera
- 400 mililitara mlijeka
- 8 supenih kašika pavlake
- 250 grama travničkog (feta, ili drugog tvrdog sira)
Nacin pripreme
- Napunite veliku šerpu 3/4 vodom, stavite 1 kafenu kašiku soli, i stavite na najjaču temperaturu da proključa.
- Snizite temperaturu na srednju, i ubacite tjesteninu. Ako je tjestenina došla u gutama (npr tagliatelle) malo je rasitnite da se ravnomjerno skuha. Pratite upute na kesici od tjestenine koliko dugo da je kuhate. (Meni je trebalo 14 minuta). Promiješajte svakih nekoliko minuta.
- Iscijedite vodu, i vratite tjesteninu u šerpu. Dodajte puter, ostatak soli, i promiješajte. Dodajte mlijeko i ponovo promiješajte.
- Kad se sve sjedini, dodajte i pavlaku i miješajte ponovo. Na kraju, izrendajte sir preko svega i promiješajte zadnji put dok se sve ne ujedini.
- Servirajte dok je toplo. Dodajte još pavlake i sira po potrebi.
Dodatna upustva
Ako volite meso, možete pripremiti piletinu sa strane i dodati.
Izvor: balkanlunchbox.com
The post Omač: Pasta sa Sirom, Mlijekom i Pavlakom appeared first on Domaci Recept.
Izvor: http://bit.ly/2Kmzz6A
Comments
Post a Comment