Ako želite ‘popraviti’ kupovni ajvar, ili ga napraviti na najlakši način, današnji recept će vam pomoći u tome. Zovem ga polu-domaći ajvar.
Scale
Sastojci
- AJVAR:
- 3–5 tegle kupovnog ajvara (otprilike 650g ili veće)
- 3–5 patlidžana (srednje ili velike veličine)
- 3/4 litra ulja (otprilike)
- 1 supena kašika šećera
- (Opcionalno) 1 čajna kašika soli
- (Opcionalno) 1-2 ljute papričice
- TEGLE:
- 300–400 ml ulja
- OPREMA:
- Nekoliko većih tegli sa poklopcem
- Velika šerpa
- Folija
Nacin pripreme
- Zagrijte rernu na 250°C.
- Detaljno operite pa posušite patlidžane. Zaštitite tepsiju sa folijom (ili rešetke ako pečete direktno na njima). Posložite patlidžane i pecite oko 40-45 minuta. Ne brinite se oko vremena, već gledajte da su patlidžani pečeni, i da ne izgore. Kada su gotovi, kora na patlidžanima će se podići, i može zadobiti i nekoliko tamnijih mllja. Postaće mekani i sočni.
- Izvadite iz rerne i prebacite u veću zdjelu. Prekrijte plastičnom kesom i ostavite da se ohlade.
- Ogulite patlidžane tako što ćete odezati petlju i baciti je, a zatim sa nožem odstraniti koru. Trudite se da zadržite što više od njegove tekućine.
- Prebacite na dasku za rezanje i nasjeckajte sitno, i dalje gledajući da zadržite što više tekućine. (Možete i samljeti sa mašinom za mljevenje mesa.)
- Uzmite veliku šerpu u kojoj komotno mogu svi sastojci da se sastave, a da ostane još nekoliko centimetara prostora na vrhu. Naspite malo ulja (otprilike debljine jednog prsta), i pustite da se zagrije na najjačoj temperaturi. Dodajte patlidžan i dinstajte dvadesetak minuta, pazeći da ne zagori. Mješajte često.
- Smanjite tempeaturu i dodajte ajvar iz tegli. Dobo promijesajte. Kuhajte oko 1,5 do 2 sata.
- Sastojci će u stvari kuhati, a iz ajvara će tu i tamo izlaziti po koji mjehurić sa zrakom. Važno je da nastavite miješati jako često, da ajvar ne bi izgorio. Tokom kuhanja dodajite po malo ulja (otprilike po nekoliko kašika svaki put), svakih petnaestak minuta. Miješanje je dosadan poces ali ako ga preskočite čitav vaš trud će biti uzaludan. Ustvari sve što radite je pazite da ajvar ne zagori dok se kuha, i dodajete po malo ulja dok miješate.
- (Ako ste odlučili dodati ljute papričice, isjeckajte ih i dodajte na početku kuhanja.)
- Na kraju kuhanja dodajte šećer i (opcionalno) so. Možete probati ajvar da vidite koliko soli i šećera da dodate, ali dobo pazite da se ne opržite.
- Petnaestak minuta prije kaja kuhanja, zagrijte rernu na 120°C. Operite tegle sa sapunom, isperite ih i dobo posušite. Stavite ih na tepsiju i ubacite u rernu da se sterilizuju, oko 15 minuta.
- Dobro zaštitite ruke da se ne bi opržili. Uspite vreo ajvar u vrele tegle, ostavljajući malo mjesta na vrhu. Sa kašikom pitisnite ajvar u svakoj tegli da bi ispustili vani mjehuiće sa zrakom. Ovo je važan korak da bi se ajvar sačuvao.
- Zatim vratite tepsiju sa ne zatvorenim teglama u ugašenu rernu. Ostavite nekoliko sati, ili preko noći da bi se na vrhu stvoila skrama. (Gornji sloj koji se skori.)
- Naspite ulje peko skrame u teglama, a zatim dobro zavrnite svaku teglu.
- Čuvajte ajvar na tamnom, suhom mjestu. Kako otvarate tegle tako ih pebacite u fižider. (Kada otvorite teglu, prospite ulje, promiješajte ajvar i jedite.)
- Ajvar može da traje i do nekoliko mjeseci.
Dodatna upustva
VARIJACIJE:
Bezglutenska opcija: gledajte da je vaš kupovni ajvar bez glutena. Ostali sastojci su bez glutena.
Izvor: balkanlunchbox.com
The post Polu-Domaći Ajvar appeared first on Domaci Recept.
Izvor: http://bit.ly/31q0gxk
Comments
Post a Comment