Okrijepite svoj apetit za peciva toplom štrudlom filovanom džemom od šljiva. Sve što ovaj dezert zahtijeva od vas je strpljenje dok čekate da tijesto naraste.
Scale
Sastojci
- 1 supena kašika kvasca (ili kesica)
- 2,5 supene kašike šećera
- 1 supena kašika putera
- 300 mililitara mlijeka
- 500 grama brašna, plus još malo
- 1/4 supene kašike soli
- 1 jaje plus 1 žumanjce
- 200 grama džema od šljiva
Nacin pripreme
- U manju šoljicu sastavite kvasac sa pola supene kašike šećera i malo tople vode. Promiješajte i ostavite desetak minuta da nadođe.
- U manjoj šerpici pomiješajte puter i mlijeko. Zagrijte na najnižoj temperaturi dok se puter ne istopi u mlijeku. Ugasite šporet i ostavite da se malo ohladi.
- U većoj zdjeli sastavite kvasac, brašno, sol, ostatak šećera i jedno jaje. Napravite rupicu u sredini brašna i polako dodajite mlijeko. Počnite mijesiti tijesto, i mijesite desetak minuta dok ne dobijete tijesto srednje tvrdoće. (Ako je potrebno, dodajte i malo (tople) vode.) Prekrijte zdjelu krpom i ostavite na toplo mjesto oko 45 do 60 minuta da naraste.
- Pospite malo brašna po radnoj površini. Izvadite tijesto i prepolovite ga. Uzmite jednu polovicu i mijesite oko 5 do 10 minuta, a zatim je oklagijom razvaljajte dok ne dobijete pravougaonik. Premažite 3/4 tijesta sa 100 grama džema. Urolajte tijesto sa džemom iznutra, dok ne dobijete štrucu. Prebacite u pobrašnjenu tepsiju (veličine otprilike 22×33 cm) gledajući da je glatki dio štrudle na vrhu.
- Ponovite proces i za drugu polovicu tijesta.
- Izmutite žumanjce i premažite štrudlu sa njim. Ostavite štrudlu da dodatno naraste još 30 do 45 minuta. Malo prije kraja zagrijte rernu na 200°C.
- Ubacite tepsiju u rernu i pecite 15 minuta. Smanjite na 180°C i pecite dodatnih 20 minuta. Često provjeravajte i ako i kad primjetite da je porumenila, prekrijte štrudlu folijom.
- Ugasite rernu i ostavite štrudlu u toploj rerni još 3 do 5 minuta.
- Pustite je da se malo ohladi prije serviranja.
Dodatna upustva
Vrijeme pripreme nije uključeno radi čekanja da se tijesto podigne. Prvi put čekamo oko sat vremena (kad zamijesimo tijesto), a drugi put oko pola sata (kad je stavimo u tepsiju).
Izvor: balkanlunchbox.com
The post Štrudla sa Džemom od Šljiva appeared first on Domaci Recept.
Izvor: http://bit.ly/2MSXldo
Comments
Post a Comment