Štrudla sa Džemom od Šljiva

Okrijepite svoj apetit za peciva  toplom štrudlom filovanom džemom od šljiva. Sve što ovaj dezert zahtijeva od vas je strpljenje dok čekate da tijesto naraste. 

Okrijepite svoj apetit za peciva sa toplom štrudlom filovanom od džema od šljiva. Sve što ovaj dezert zahtjeva od vas je strpljenje dok čekate  tijesto da naraste.Okrijepite svoj apetit za peciva sa toplom štrudlom filovanom od džema od šljiva. Sve što ovaj dezert zahtjeva od vas je strpljenje dok čekate  tijesto da naraste.


Scale

Sastojci

  • 1 supena kašika kvasca (ili kesica)
  • 2,5 supene kašike šećera
  • 1 supena kašika putera
  • 300 mililitara mlijeka
  • 500 grama brašna, plus još malo
  • 1/4 supene kašike soli
  • 1 jaje plus 1 žumanjce
  • 200 grama džema od šljiva

Nacin pripreme

  1. U manju šoljicu sastavite kvasac sa pola supene kašike šećera i malo tople vode. Promiješajte i ostavite desetak minuta da nadođe.
  2. U manjoj šerpici pomiješajte puter i mlijeko. Zagrijte na najnižoj temperaturi dok se puter ne istopi u mlijeku. Ugasite šporet i ostavite da se malo ohladi.
  3. U većoj zdjeli sastavite kvasac, brašno, sol, ostatak šećera i jedno jaje. Napravite rupicu u sredini brašna i polako dodajite mlijeko. Počnite mijesiti tijesto, i mijesite desetak minuta dok ne dobijete tijesto srednje tvrdoće. (Ako je potrebno, dodajte i malo (tople) vode.) Prekrijte zdjelu krpom i ostavite na toplo mjesto oko 45 do 60 minuta da naraste.
  4. Pospite malo brašna po radnoj površini. Izvadite tijesto i prepolovite ga. Uzmite jednu polovicu i mijesite oko 5 do 10 minuta, a zatim je oklagijom razvaljajte dok ne dobijete pravougaonik. Premažite 3/4 tijesta sa 100 grama džema. Urolajte tijesto sa džemom iznutra, dok ne dobijete štrucu. Prebacite u pobrašnjenu tepsiju (veličine otprilike 22×33 cm) gledajući da je glatki dio štrudle na vrhu.
  5. Ponovite proces i za drugu polovicu tijesta.
  6. Izmutite žumanjce i premažite štrudlu sa njim. Ostavite štrudlu da dodatno naraste još 30 do 45 minuta. Malo prije kraja zagrijte rernu na 200°C.
  7. Ubacite tepsiju u rernu i pecite 15 minuta. Smanjite na 180°C i pecite dodatnih 20 minuta. Često provjeravajte i ako i kad primjetite da je porumenila, prekrijte štrudlu folijom.
  8. Ugasite rernu i ostavite štrudlu u toploj rerni još 3 do 5 minuta.
  9. Pustite je da se malo ohladi prije serviranja.

Dodatna upustva

Vrijeme pripreme nije uključeno radi čekanja da se tijesto podigne. Prvi put čekamo oko sat vremena (kad zamijesimo tijesto), a drugi put oko pola sata (kad je stavimo u tepsiju).

Izvor: balkanlunchbox.com

The post Štrudla sa Džemom od Šljiva appeared first on Domaci Recept.


Izvor: http://bit.ly/2MSXldo

Comments