Titkuš je (više-manje) kljukuša sa slaninom. Narendani krompir, pomiješan sa lukom i začinima, plus koje jaje. Izljeven u vrelu tepsiju, i pečen tridesetak minuta. Kasnije ga možete preliti sa mlijekom, kefirom ili jogurtom. Ma poslastica prava!
Scale
Sastojci
- 4 krompira (srednje veličine)
- 2 luka (mala)
- 2 jaja
- 100–200 grama slanine (sitno nasjeckane, ili suhog mesa)
- 3 supene kašike mlijeka
- 6 supenih kašika bijelog brašna
- 1/2 čajne kašike praška za pecivo
- So i biber po želji
Nacin pripreme
- Zagrijte rernu na 200°C. Pouljite tepsiju (korištena je tepsija od 30 cm), i stavite u rernu da se zagrije. (Ovako se titkuš neće zalijepiti za tepsiju. Ako se ulje počne pušiti dok pripremate ostatak sastojaka, izvadite tepsiju i dodajte još malčice ulja, ili je vratite opet da se zagrije kad je smjesa spremna.)
- U većoj zdjeli ogulite i narendajte krompir i luk. Dodajte slaninu zajedno sa ostatkom sastojaka. Dobro promiješajte drvenom kutljačom dok se sastojci potpuno ne sjedine. Pažljivo prebacite u vruću tepsiju i kutljačom izjedačite smjesu u tepsiji tako da je iste debljine sa svih strana.
- Pecite 20 minuta na 200°C povremeno okrećući tepsiju. Spustite temperaturu na 180°C i pecite dodatnih 10 minuta.
- Izvadite i (opcionalno) poprskajte sa malo vode. Pustite da se ohladi, a zatim iskomadajte rukama. Ako volite, uzmite mlijeko (jogurt ili kefir), i sitno narezani bijeli luk pa prelijte preko.
Dodatna upustva
Ako je jufka duža (veća) od vaše tepsije, možete je ili izrezati da stane u tepsiju, ili saviti (zgužvati) dio koji je višak dok filujete.
Izvor: balkanlunchbox.com
The post Titkuš (Kljukuša sa Slaninom ili Suhim Mesom) appeared first on Domaci Recept.
Izvor: http://bit.ly/2XgqEdI
Comments
Post a Comment