Titkuš (Kljukuša sa Slaninom ili Suhim Mesom)

Titkuš je (više-manje) kljukuša sa slaninom. Narendani krompir, pomiješan sa lukom i začinima, plus koje jaje. Izljeven u vrelu tepsiju, i pečen tridesetak minuta. Kasnije ga možete preliti sa mlijekom, kefirom ili jogurtom. Ma poslastica prava!

Titkuš je (više-manje) kvrguša sa slaninom. Narendani krompir, pomiješan sa lukom i začinima plus koje jaje. Izljeven u vrelu tepsiju, i pečen tridesetak minuta. Kasnije ga možete preliti sa mlijekom, kefirom ili jogurtom. Ma poslastica prava!Titkuš je (više-manje) kvrguša sa slaninom. Narendani krompir, pomiješan sa lukom i začinima plus koje jaje. Izljeven u vrelu tepsiju, i pečen tridesetak minuta. Kasnije ga možete preliti sa mlijekom, kefirom ili jogurtom. Ma poslastica prava!


Scale

Sastojci

  • 4 krompira (srednje veličine)
  • 2 luka (mala)
  • 2 jaja
  • 100200 grama slanine (sitno nasjeckane, ili suhog mesa)
  • 3 supene kašike mlijeka
  • 6 supenih kašika bijelog brašna
  • 1/2 čajne kašike praška za pecivo
  • So i biber po želji

Nacin pripreme

  1. Zagrijte rernu na 200°C. Pouljite tepsiju (korištena je tepsija od 30 cm), i stavite u rernu da se zagrije. (Ovako se titkuš neće zalijepiti za tepsiju. Ako se ulje počne pušiti dok pripremate ostatak sastojaka, izvadite tepsiju i dodajte još malčice ulja, ili je vratite opet da se zagrije kad je smjesa spremna.)
  2. U većoj zdjeli ogulite i narendajte krompir i luk. Dodajte slaninu zajedno sa ostatkom sastojaka. Dobro promiješajte drvenom kutljačom dok se sastojci potpuno ne sjedine. Pažljivo prebacite u vruću tepsiju i kutljačom izjedačite smjesu u tepsiji tako da je iste debljine sa svih strana.
  3. Pecite 20 minuta na 200°C povremeno okrećući tepsiju. Spustite temperaturu na 180°C i pecite dodatnih 10 minuta.
  4. Izvadite i (opcionalno) poprskajte sa malo vode. Pustite da se ohladi, a zatim iskomadajte rukama. Ako volite, uzmite mlijeko (jogurt ili kefir), i sitno narezani bijeli luk pa prelijte preko.

Dodatna upustva

Ako je jufka duža (veća) od vaše tepsije, možete je ili izrezati da stane u tepsiju, ili saviti (zgužvati) dio koji je višak dok filujete.

Izvor: balkanlunchbox.com

The post Titkuš (Kljukuša sa Slaninom ili Suhim Mesom) appeared first on Domaci Recept.


Izvor: http://bit.ly/2XgqEdI

Comments