Zeljanik, ili uljevak sa špinatom, je jelo gotovo za četrdesetak minuta. Idealan je za doručak, ručak ili večeru, i zdrava je opcija za one dane kad ne znate šta biste napravili.
Scale
Sastojci
- 2–3 jaja
- 115 mililitara mlijeka
- 1/2 kafene kašike praška za pecivo
- 1/4 kafene kašike soli
- 225 grama mladog sira
- 170 grama pavlake (kiselo vrhnje)
- 115 grama brašna
- 350 grama špinata
- Ulje
Nacin pripreme
- Izmutite jaja u većoj posudi. Postepeno dodajite mlijeko, prašak za pecivo, so i nastavite sa miješanjem. Dodajte sir i pavlaku, a potom i brašno i miješajte još nekoliko minuta.
- Zagrijte rernu na 200°C. Dobro operite i očistite špinat, a zatim ga narežite na tanke trakice. Dodajte u ostale sastojke i dobro miješajte da se masa potpuno sjedini.
- Pouljite tepsiju (veličine otprilike 22 cm). Izlijte smjesu u tepsiju i ravnomjerno je razmažite. Ubacite u rernu i pecite 30 minuta. Okrenite tepsiju bar jednom tokom pečenja.
- Servirajte dok je toplo.
Dodatna upustva
Mišljenja o tome koja je vrsta jabuka za tufahije najbolja, su podijeljena. Mi koristimo zelene, kisele, Granny Smith.
Izvor: balkanlunchbox.com
The post Zeljanik (Uljevak sa Špinatom) appeared first on Domaci Recept.
Izvor: http://bit.ly/2Wq4xSF
Comments
Post a Comment