Rižoto sa prasom (porilukom) i faširanim mesom: brzo jelo iz ‘jedne šerpe’ u kojem se nalazi sve potrebno, i bjelančevine, i ugljikohidrati i masnoće.
Scale
Sastojci
- 2 supene kašike putera
- 1 luk (srednje veličine, oguljen, sitno nasjeckan)
- 1 češanj bijelog luka (oguljen, sitno nasjeckan)
- 500 grama faširanog mesa
- 1 paradajz (srednje veličine, oguljen, narezan na kockice)
- 2 komada prase (oguljena, narezana na sitne kolutove)
- 2 supene kašike vegete
- 120 grama riže okruglog zrna
- So i biber po ukusu
- 1 supena kašika paprike
- 3 supene kašike peršuna (nasjeckan)
Nacin pripreme
- U šerpi srednje veličine dodajte 2 do 3 supene kašike putera i stavite na srednju temperaturu. Čim se istopi, dodajte luk i bijeli luk i dinstajte uz povremeno miješanje, oko 2 minute.
- Dodajte meso, dinstajte 5 minuta, a zatim dodajte paradajz i prasu. Dinstajte oko 10 minuta.
- Dodajte rižu, začine i oko 200 mililitara vode, pa nastavite dinstati dodatnih 35-40 minuta, ili dok riža ne omekša. Dok dinstate, postepeno dodajte jos 600 mililitara vode.
- Na kraju začinite sa peršunom.
Dodatna upustva
Recept posuđen i adaptiran iz knjige Viljuškom po ex-Yu, Dajak, Mika. (2014) MARSO doo.
Izvor: balkanlunchbox.com
The post Rižoto sa Prasom (Porilukom) i Faširanim Mesom appeared first on Domaci Recept.
Izvor: http://bit.ly/2Y1Vo2F
Comments
Post a Comment