SASTOJCI:
Tijesto
-
300 g brašna
-
170 g maslaca sobne temperature
-
100 g šećera
-
50 g meda
-
1/4 žličice sode bikarbone
-
prstohvat soli
-
prstohvat cimeta
-
naribana korica 1 naranče ili limuna
-
2 žličice čistog ekstrakta vanilije
-
4 žumanjka
Punjenje
-
400 g suhih smokava
-
80 g pirea od jabuke (applesauce)
-
50 g meda na vrh žličice cimeta
PRIPREMA:
Stavite u zdjelu omekšali maslac, šećer, med, naribanu koricu naranče ili limuna, sol, ekstrakt vanilije i cimet. Izmiješajte dobro mikserom. Dodajte jedan po jedan žumanjak i dalje muteći dok se ne sjedine sa smjesom. Dodajte brašno prosijano sa sodom bikarbonom – u početku miješajte mikserom na najnižoj brzini, a zatim drvenom žlicom da se smjesa dobro poveže. Tijesto treba biti jako mekano, dakle ne dodajite više brašna. Podijelite tijesto na četiri dijela, svaki oblikujte u valjak koji rastanjite malo dlanom i zamotajte u komad prozirne folije. Ostavite tijesto da se dobro rashladi u hladnjaku najmanje 2 sata.
U međuvremenu pripremite nadjev. Narezane smokve, med i pire od jabuka stavite u mikser (multipraktik) i izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Stavite smjesu u slastičarsku vrećicu za ukrašavanje ili običnu vrećicu za zamrzivač kojoj odrežite vrh.
Razvaljajte tijesto jako tanko (oko 2 mm) i izrežite na pravokutnike širine 8 cm (ostatke tijesta sakupite i ohladite, pa ponovo razvaljajte). Tijesto razvaljajte između dva komada papira za pečenje, i pobrašnite i ispod tijesta i samo tijesto odozgor, jer tijesto na sobnoj temperaturi brzo odmekne i postane ljepljivo. Duž svakog pravokutnika, po sredini, istisnite nadjev pa ga malo rastanjite nožem. Preklopite tijesto preko nadjeva pa okrenite tako da je preklop s donje strane. Premjestite sve oblikovane štrudlice na pleh i stavite u hladnjak na 1 sat.
Kad su se štrudlice dobro ohladile, narežite ih jako oštrim nožem na komade dužine 6 cm, ali ih ostavite spojene, tj. ne razdvajajte izrezane komade. Stavite ih peći u pećnicu zagrijanu na 180°C, oko 12 minuta, dok lagano ne porumene odozgor. Još tople izrežite ponovo i ostavite ih da se ohlade.
The post UKUSNE ŠTRUDLE, BOLJE OD KUPOVNIH! appeared first on Ideje Za Rucak.
Izvor: http://ift.tt/2BoR8Mf
Comments
Post a Comment