Sastojci:
Kora I (x2):
-
4 belanca
-
90 gr šećera
-
120 gr mlevenih pečenih oraha
-
20 gr (2 štangle) sitno rendane čokolade
Kora II:
-
4 belanca
-
120 gr šećera
-
60 gr seckanih pečenih oraha
-
60 gr mlevenih pečenih oraha
-
50 gr mlevene kandirane narandžine kore
Krem:
-
12 žumanaca
-
200 gr (oko 12 kašika) šećera
-
700 ml mleka
-
2 kesice vanila pudinga
-
120 gr putera sobne temperature
-
100 ml slatke pavlake
Priprema:
Kora I:
1. Umutiti belanca, sa prstohvatom soli, u čvrst sneg. Zatim dodavati kašiku po kašiku šećera. Dodati čokoladu i mlevene orahe pa ručno, vrlo polako, sve promešati.
2. Smesu izliti u kalup prečnika 26cm, predhodno obložen papirom za pečenje, i peći na 150C 10-15 minuta. Pečenu koru nožem odvojiti od stranica kalupa, otkopčati obruč, prevrnuti koru na tanjir i pažljivo odlepiti papir. Ohladiti.
3. Na isti način, ispeći još jednu koru.
Kora II:
1. Umutiti belanca, sa prstohvatom soli, u čvrst sneg. Zatim dodavati kašiku po kašiku šećera. Dodati čokoladu, mlevene i seckane orahe i mlevenu kandiranu koru narandže (ja sam je samlela u blenderu), pa ručno, vrlo polako sve promešati.
2. Smesu izliti u kalup prečnika 26 cm, predhodno obložen papirom za pečenje, i peći na 150C, 10-15 minuta. Zatim isključiti rernu i ostaviti koru i isključenoj rerni jos 15-20 minuta.
Pečenu koru nožem odvojiti od stranica kalupa, otkopčati obruč, pažljivo prevrnuti koru na tanjir, odlepiti papir i ohladiti.
Krem:
1. Žumanca i 100gr šećera mutiti mikserom dok se smesa ne ujednači – ne mora da se zapeni i pobeli.
2. U drugoj posudi razmutiti puding sa malo mleka (oduyetog od 700ml) i sjediniti sa žumancima. Ostatak mleka sa preostalih 100gr šećera, zagrevati na laganoj vatri.
3. Kad mleko skoro proključa, skloniti ga sa vatre i u tankom mlazu ulivati smesu od žumanca i pudinga. Vratiti na vatru i uz stalno mešanje skuvati gust krem.
Krem pokriti prozirnom folijom (tako da dodiruje krem) i dobro ohladiti pre filovanja.
4. Puter, sobne temperature penasto umutiti, pa mu dodavati kašiku po kašiku krema.
U drugoj posudi umutiti slatku pavlaku u čvrst šlag i sjediniti sa kremom – ručno.
Filovanje:
Obruč kalupa obložiti folijom sa unutrašnje strane i staviti na tanjir odgovarajuće veličine.
-
Kora I + 8kašika krema
-
Kora II – vodite računa, vrlo je osetljiva.
-
8 kašika krema + Kora I
-
Gornju koru premažite ostatkom krema u tankom sloju, a ostatk ostavite za premazovanje cele torte nakoh hlađenja.
-
Tortu odložiti u frižider preko noći, sutra dan otkopčati i skinuti obruč, pažljivo odlepiti foliju od stranice torte. Stranice premazati kremom koji ste sačuvali i ukrasiti po sopstvenoj želji.
PRIJATNO!
Izvor:http://ift.tt/1q34uCf
The post Predivna torta sa orasima i kremom od žumanjaka appeared first on Ideje Za Rucak.
Izvor: http://ift.tt/2yYtNn7
Comments
Post a Comment