SASTOJCI:
Za tijesto
-
400 g brašna
-
prstohvat soli
-
1 mala kašika praška za pecivo
-
50 g šećera u prahu
-
250 g kiselog vrhnja ili pavlake
-
250 g maslaca
Za fil
-
Višnje
-
500 ml kondenzovanog mlijeka
-
200 g maslaca
Za ukrašavanje
-
300 ml vrhnja za šlag
PRIPREMA:
Prorijediti 400 g brašna, dodati prstohvat soli, 1 kašikicu praška za pecivo i 50 g šećera u prahu. Dodati 250 g vrhnja pa promiješati kašikom. Dodati 250 g maslaca, pa početi mijesiti rukama sve dok se ne dobije fina masa. Zamotati tijesto u plastičnu foliju, te ostaviti u hladnjak bar na 3 sata ili preko noći.
Kada je tijesto odstojalo, izvaditi ga iz hladnjaka, i podijeliti na 15 loptica. Dok radite sa jednom lopticom, ostale vratite u hladnjak.
Razvucite tijesto u valjak, pa ga rastanjite između 2 papira za pečenje kao na slici.
Kada ste tijesto pažljivo rastanjili, poredajte višnje po sredini, pa zamotajte u valjak. Ovo morate da radite pažljivo, jer je tijesto tanko, pa može brzo da se pocijepa. Zamotajte baš kao na slici.
Prethodno zagrijte pećnicu na 230 stepeni bar na pola sata. Tijesto pecite oko 15 minuta.
Za kremu pripremite 500 ml kondenzovanog zaslađenog mlijeka. Izradite mikserom 200 g maslaca sobne temperature, pa pomiješajte sa kondenzovanim mlijekom. Ostaviti fil u hladnjaku bar 3 sata prije filovanja.
Filovanje
Na dno poredajte 5 rolnica tijesta sa višnjama, te ih premažite sa malo fila, zatim 4 rolnice, pa opet premazati filom. Tako nastavite sa 3 rolnice, pa sa 2, i na kraju stavite preostalu 1 rolnicu na vrh kolača.
Na kraju premažite cijeli kolač sa filom, te lijepo poravnjajte.
Ukrašavanje
Umutite oko 300 ml vrhnja za šlag, te ga nanesite na kolač.
Uživajte!
Youtube kanal: Moja mala kuhinja
The post Neobičan kolač sa višnjama: Manastirska koliba appeared first on Ideje Za Rucak.
Izvor: http://ift.tt/2xY641W
Comments
Post a Comment