Fantazija kocke: Ledeno Nebo !


Potrebno

Za koru:

  • 8 belanaca
  • 8 kašika šećer
  • 8 ravnih kašika brašna

Za preliv:

  • 150 ml. hladnog mleka

Za fil:

  • 8 dcl. mleka
  • 8 žumanaca
  • 8 kašika šećera
  • 9 kašika brašna
  • 1 vanilin šećer
  • 250 g. maslaca ili margarina
  • 150 g. šećera u prahu
  • 2,5 dcl. mlečne slatke pavlake
  • 1 kesica šlaga 50 g.

i još

  • 5 dcl. mlečne slatke pavlake
  • 1 kesica šlaga 50 g.
  • malo kakaa za posip

Priprema:

Belanca i šećer umutiti u čvrst sneg. Postepeno dodavati brašno lagano mešajući.
Veći pleh , ja sam koristila pleh dimenzija 28×38 cm., blago podmazati uljem i posuti brašnom pa rasporediti smesu. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta, zavisi i od rerne. Toplu koru na nekoliko mesta izbockati viljuškom i preliti hladnim mlekom.

Za fil:

Žumanca, šećer i vanilin šećer penasto umutiti dok smesa nbe pobeli i ne postane kremasta. Umešati brašno i dodati oko 1 dcl. hladnog mleka. Ostatak mleka staviti da prokuva. Kada mleko prokuva skloniti ga sa vatre i lagano sipati oko polovinu mleka u smesu od žumanaca mešajući ručno ili malom brzinom mikserom. Sada tu smesu vratiti u ostatak vrelog mleka, vratiti na laganu vatru i kuvati mešajući 2-3 minuta.
Vreo krem prekriti najlon folijom da se ne uhvati korica i ostaviti da se potpuno ohladi.

Kada je krem ohlađen umutiti penasto maslac sa šećerom u prahu. U maslac dodavati kašiku po kašiku fila stalno muteći mikserom.
Umutiti i slatku pavlaku sa šlagom. U prethodnu smesu sada dodati i umućen šlag i sve zajedno još jednom kratko izmiksati.

Fil premazati preko ohlađene kore i gore staviti umućenih 5 dcl. slatke pavlake sa šlagom po želji posuti kakaom. Kolač ostaviti nekoliko sati u frižider, najbolje preko noći, da se dobro ohladi i stegne i da se sjedine ukusi.


Napomena:

ako koristite biljnu pavlaku za šlag nije potrebno ni u jednoj fazi postupka dodavati šlag u prahu jer biljna pavlaka za šlag poseduje učvršćivače.

Prijatno!

 

The post Fantazija kocke: Ledeno Nebo ! appeared first on Ideje Za Rucak.


Izvor: http://ift.tt/2HPrHXk

Comments