RIBLJI FILE – mediteranski način


Riba je najzdravije meso koje jedemo. Zato je bitno da barem 2x sedmično jedemo ribu. Laka je za probavu, ne deblja i možete je spremati na više načina. Možda vaša djeca ne vole ribu zbog kostiju ali ovaj recept će omekšati kosti ribe tako da vaša djeca ih neće osjetiti i zavoljet će ribu. Gajite dobre navike u vašoj porodici kako bi konzumirali zdraviju hranu i bili veseliji.

 

Sastojci:

  • 80 g bilo koje bijele ribe (fileti)
  • 25 g luka
  • 6 g maslinovog ulja
  • 8 limuna
  • 10 borovih bobice
  • 10 zrna bibera
  • ruzmarin
  • sjeckani peršun
  • lovorov list
  • blagog sirćeta ili vina (po ukusu)

 

Priprema:

Za riblje filete na Mediteranski način, prvo smo narezali očišćenu ribu na veće komade, posolimo ih i pečemo na vrućem ulju. Zatim ih stavite u posudu.

U ostatku ulja stavimo luk, izrežemo na tanke kriške. Dolijevamo vino po ukusu i dolijevamo sirćeta po želji. Dodajte sve začine i sjeckani peršun. Vaša marinada se sipa na ribu i riba upija sok tako da će svaki zalogaj ribe biti odličan.

 

 

Kada se ohladi, polijte limunovim sokom da se dobije blago kiselast okus.

Prilozi koje preporučujemo:

  • krompir
  • blitva
  • pomfrit
  • salata

Prijatno…

 

The post RIBLJI FILE – mediteranski način appeared first on Ideje Za Rucak.


Izvor: http://ift.tt/2GR1mHc

Comments