Riba je najzdravije meso koje jedemo. Zato je bitno da barem 2x sedmično jedemo ribu. Laka je za probavu, ne deblja i možete je spremati na više načina. Možda vaša djeca ne vole ribu zbog kostiju ali ovaj recept će omekšati kosti ribe tako da vaša djeca ih neće osjetiti i zavoljet će ribu. Gajite dobre navike u vašoj porodici kako bi konzumirali zdraviju hranu i bili veseliji.
Sastojci:
- 80 g bilo koje bijele ribe (fileti)
- 25 g luka
- 6 g maslinovog ulja
- 8 limuna
- 10 borovih bobice
- 10 zrna bibera
- ruzmarin
- sjeckani peršun
- lovorov list
- blagog sirćeta ili vina (po ukusu)
Priprema:
Za riblje filete na Mediteranski način, prvo smo narezali očišćenu ribu na veće komade, posolimo ih i pečemo na vrućem ulju. Zatim ih stavite u posudu.
U ostatku ulja stavimo luk, izrežemo na tanke kriške. Dolijevamo vino po ukusu i dolijevamo sirćeta po želji. Dodajte sve začine i sjeckani peršun. Vaša marinada se sipa na ribu i riba upija sok tako da će svaki zalogaj ribe biti odličan.
Kada se ohladi, polijte limunovim sokom da se dobije blago kiselast okus.
Prilozi koje preporučujemo:
- krompir
- blitva
- pomfrit
- salata
Prijatno…
The post RIBLJI FILE – mediteranski način appeared first on Ideje Za Rucak.
Izvor: http://ift.tt/2GR1mHc
Comments
Post a Comment