Potrebni sastojci:
250 g crne čokolade
6 jaja
250 g šećera
315 g pečenih i krupnije isjeckanih lješnika
Za preliv:
100 g čokolade
50 g margarina
Način pripreme:
Čokoladu izlomite na kockice u vatrostalnu činiju, te stavite na lonac napunjen vodom. Kuvajte čokoladu na pari, uz stalno miješanje, dok se ne rastopi. Sklonite s lonca i ostavite da se prohladi. Mutite žumanca sa šećerom dok smjesa ne postane potpuno gusta. Potom dodajte rastopljenu čokoladu, lješnik, koji ste prethodno ispekli i krupnije nasjekli. Potom umiješajte čvrsto ulupana belanca, obavezno drvenom varjačom. Sipajte tijesto u podmazanu okruglu modlu, prečnika 23 cm, i pecite 50 minuta na 190 stepeni. Ostavite kolač u modli da se ohladi, zatim ga izvadite. Neposredno prije služenja pospite kolač šećerom u prahu. Za preliv dobro izmiješajte čokoladu i margarin, a zatim lagano špatulom nanesite preko kolača ili formirajte loptice koje ćete služiti uz nasječenu parčad kolača.
The post Čokoladni kolač s prelivom appeared first on Ideje Za Rucak.
Izvor: https://ift.tt/2GYoGEl
Comments
Post a Comment