Morate praviti: Pečeni francuski čokoladni krem [Recepti]

Tekst i fotografije preuzeti sa bloga NaTanjiru.com

Sastojci
200g čokolade (najmanje 45% kakao djelova)
500ml slatke pavlake (pavlake za kuhanje)
45g šećera
1 kašičica instant kafe ili espresso (proizvoljno)
prstohvat soli
6 žumanaca sobne temperature
1 kašičica ekstrakta vanile ili sjemenke od pola mahune vanile

Postupak
Pripremite posude za pečenje. Šest keramičkih činijica zapremine od 125ml do 180ml (moje su 160ml) stavite u ravan pleh visokih ivica. Pripremite i list al folije kojim ćete fino prekriti pleh prije pečenja i na nekoliko mjesta je malo procijepajte. Zagrijte rernu na 180°C.

Isjeckajte čokoladu i stavite je u veću posudu.

Pavlaku, šećer, kafu (ukoliko je koristite), so i pola mahune vanile (ako je koristite umjesto ekstrakta) stavite u šerpicu i zagrijavajte dok ne bude vruće i dok se šećer ne istopi, ali nemojte pustiti da proključa.

Sklonite mahunu i prespite tečnost preko isjeckane čokolade i miješajte dok se čokolada sasvim ne istopi i ne dobijete glatku smjesu. Pustite da se malo ohladi, a zatim dodajte žumanca i vanilu, ako koristite ekstakt i dobro umutite ručnom mutilicom. Ukoliko se dogodi da smjesa ostane nekako zrnasta, izmiksajte ili izblendirajte dok ne bude glatka.

Dobićete oko 8-9dl tečnosti. Rasporedite je ravnomjerno u pripremljene činijice.

Napunite pleh vrelom vodom dok ne dođe do manje-više polovine visine posudica sa kremom. Nemojte staviti više, jer se može dogoditi da voda uđe u njih dok prenosite pleh i onda ste praktično “zeznuli” krem. Prekrijte dobro al folijom i pecite oko 35-40 minuta, dok ne osjetite pod prstom da je krem već formiran – mekan i onako ne sasvim čvrst, ali ne ostaju tragovi na prstu kad dodirnete. Izvadite činijice iz vode i ostavite da se ohlade.

Puding ili krem služite dok je još djelimično mlak ili na sobnoj temperaturi uz kašičicu umućene pavlake, mada je meni savršen u originalnom obliku, bez dodataka!

Inače, smjesu za krem možete napraviti unaprijed i čuvati je u frižideru i do tri dana prije pečenja. Pečen krem možete držati u frižideru do dva dana, ali obavezno izvući prije služenja da dostigne sobnu temperaturu.

Uživajte! 🙂

Napomene: Koristite što kvalitetniju čokoladu koju možete pronaći, ali se potrudite da bude polu-gorka ili gorka, što je preko 45% kakao djelova u njoj. Ja sam koristila sa 55%.

Za detalje o ovoj slastici, za više kulinarskih tehnika i savjeta, kao i za priliku da se upoznate sa mnogo drugih fantastičnih recepata posjetite blog NaTanjiru.com. Blog možete pratiti i preko Facebooka.
namirnice.ba

The post Morate praviti: Pečeni francuski čokoladni krem [Recepti] appeared first on Ideje Za Rucak.


Izvor: https://ift.tt/2jf4S4n

Comments