Teleći but u tijestu

Teleći but u tijestu
Sastojci:

2 kg teletine od buta
2 kašike vegete
4-5 listića svježe kadulje
2 grančice ružmarina
3 kašike ulja
150 g purece šunke
50 g maslaca

Za tijesto:

25 g svježeg kvasca
350 ml vode
½ kašićice šećera
600 g brašna za dizana tijesta
1 mala kašićica soli
50 ml ulja
Priprema:

But natrljajte Vegetom, narezanom kaduljom, ružmarinom i ostavite da stoji oko sat vremena. Na zagrijanom ulju popecite marinirano meso sa svih strana i stavite na pleh. Prelijte uljem iz tave, podlijte sa 100 ml vode, pokrijte aluminijskom folijom i pecite u rerni zagrijanoj na 180°C oko sat i pol. Tokom pečenja, meso nastavite podlijevati vodom. Pred kraj pečenja maknite foliju i nastavite peći još 15-ak minuta. Pečeni but izvadite i ohladite. Iz pleha izlijte suvišnu masnoću.

Kvasac pomiješajte s 50 ml tople vode, šećerom i ostavite da odstoji 5-10 minuta. U dublju zdjelu stavite brašno, so, ulje i dignuti kvasac. Preostalom vodom umijesite glatko tijesto, podijelite na dva dijela i stavite na toplo mjesto.

Purecu šunku zajedno s maslacem usitnite u električnoj sjeckalici. Pola količine tijesta razvaljajte u veličini pleha u kojoj se peklo meso i njime prekrijte dno. Mješavinom maslaca i purece šunke premažite površinu pečenog mesa i stavite na razvaljano tijesto.

Drugom razvaljanom polovicom tijesta obložite pečeni but, rubove dobro pritisnite, površinu nabodite viljuškom, premažite razmućenim jajetom i pecite u rerni zagrijanoj na 210°C 15-20 minuta.

Prijatno!

idejezarucak

The post Teleći but u tijestu appeared first on Ideje Za Rucak.


Izvor: https://ift.tt/2FujBBd

Comments