Najbolji juneći gulaš koji sam probala

 

Sastojci

  • 1 kg juneceg mesa ( od buta ili plecke)

  • 500g luka

  • 3 cehna bijelog luka

  • 1 veca ili 2 manje mrkve

  • 2 kasike koncentrata od paradajza

  • 2-3 kasike bijelog vinskog sirceta

  • 50g aleve paprike

  • 500ml juneceg temeljca (najbolje domaceg od iskuhanih kostiju)

  • 2 lista lovora

  • so, biber, malo svjezeg persuna

 

Priprema

Meso izrezati na krupnije kocke.Obje vrste luka ocistiti i usitniti na male kockice. Pripremiti vecu posudu za pecenje, koja je pogodna i za dinstanje u pecnici.

Prvo na ringli, u gore pomenutoj posudi, otopiti 3-4 kasike maslaca i dodati luk. Sve na tihoj vatri dinstati oko pola sata, uz povremeno mijesanje da se luk lijepo izdinsta i postane zlatno-smede boje.Pred kraj dinstanja pridodati i na kolutice izrezanu mrkvu.

U medjuvremenu pripremiti sve ostale sastojke: papriku, temeljac, sirce i koncentrat od paradajza. Papriku, sirce i koncentrat staviti zajedno u jednu posudu i polako nalijevajuci temeljcem mijesati da se sve sjedini u glatku smjesu.

Pripremljenu masu preliti preko izdinstanog luka.Sve dobro promijesati.

Komade mesa poslagati u pripremljenu smjesu , svaki komad okrenuti nekoliko puta,da sa svih strana bude uvaljan u smjesu.Zaciniti solju i biberom, te dodati lovorov list.

Pokriti posudu i staviti u pecnicu zagrijanu na 160*C. Tako pokriveno dinstati 3-3,5 sata na istoj temperaturi. Povremeno preokrenuti komade mesa da se ne isuse i ravnomijerno izdinstaju.

Po zelji, kad je gulas gotov, meso izvaditi, a saft sa stapnim mikserom pirirati (ko ne zeli da se primijete komadici luka). Po ukusu, dodati jos 100ml crnog vina i vratiti meso nazad.

Posluživanje

Posluziti sa svjezim kruhom ili po zelji sa tjesteninom.

Ja sam ovaj put uzela jedan baguette i izrezala na snite, prelila sa malo maslinovog ulja i zapekla u pecnici 10-ak minuta i jos vruce posluzila uz gulas.

Izvor: coolinarka.com

 

The post Najbolji juneći gulaš koji sam probala appeared first on Ideje Za Rucak.


Izvor: https://ift.tt/2C0zbEi

Comments