Fenomenalno hrskava korica izvana, a unutra mekan, aromatiziran ruzmarinom. Umjesto ruzmarina moze i timjan ili kadulja.
Sastojci:
- krompiri srednje velicine
- guscija mast ili maslo
- malo krupne morske soli
- malo maslinovog ulja
- 1-2 zlice octa
- zacinsko bilje (ruzmarin,kadulja,timjan)
- malo papra
- malo cesnjaka po zelji
- malo maslaca
Priprema:
Krompire oguliti i staviti ih u posoljenu vodu. Kad prokuha, kuhati ih 10 minuta. Dok se krompir kuha, pecnicu zagrijati na 250 stupnjeva. Kad krompir bude pri kraju kuhanja, nekih 3-4 minute prije kraja, u pecnicu staviti tepsiju sa masti da se otopi. Koristiti iskljucivo mast, najbolje gusciju!
Napola skuhane krompire ocijediti i odmah vruce poslagati u tepsiju na otopljenu mast. Staviti u pecnicu da se pece 30-40 minuta, dok nedobije finu rumenu boju.
Zacinsko bilje nasjeckati, u mom slucaju ruzmarin i natopiti u malo maslinovog ulja. Dodati malo papra i malo octa i ostaviti stajati. Po zelji ovdje mozete dodati i malo protisnutog cesnjaka.
Kad se krompir fino zarumenio izvadit van i svaki malo zgnjeciti. To cete najbolje napraviti sa ovom “alatkom” za gnjecenje krompira. Tako zgnjecene, svaki premazat sa mjesavinom ulja i zacinskog bilja, posuti sa malo krupne morske soli i na svaki staviti pomalo maslaca.
Vratiti u pecnicu da se zapece jos 15-tak minuta. Posluziti toplo kao prilog.
Posluživanje
Gospodin Oliver kaze da nikako ne bi trebali izostavit ocat, jer da bas on daje “ono nesto” i iskljucivo mast koristiti. Kako god, ovako pecen i hrskav i mirisan nas je odusevio.
www.coolinarika.com
The post PEČENI KROMPIR- MENI NAJBOLJI! appeared first on Ideje Za Rucak.
Izvor: https://ift.tt/2GToAgv
Comments
Post a Comment