PEČENI KROMPIR- MENI NAJBOLJI!

Fenomenalno hrskava korica izvana, a unutra mekan, aromatiziran ruzmarinom. Umjesto ruzmarina moze i timjan ili kadulja.

Sastojci:

  • krompiri srednje velicine
  • guscija mast ili maslo
  • malo krupne morske soli
  • malo maslinovog ulja
  • 1-2 zlice octa
  • zacinsko bilje (ruzmarin,kadulja,timjan)
  • malo papra
  • malo cesnjaka po zelji
  • malo maslaca

Priprema:

Krompire oguliti i staviti ih u posoljenu vodu. Kad prokuha, kuhati ih 10 minuta. Dok se krompir kuha, pecnicu zagrijati na 250 stupnjeva. Kad krompir bude pri kraju kuhanja, nekih 3-4 minute prije kraja, u pecnicu staviti tepsiju sa masti da se otopi. Koristiti iskljucivo mast, najbolje gusciju!

Napola skuhane krompire ocijediti i odmah vruce poslagati u tepsiju na otopljenu mast. Staviti u pecnicu da se pece 30-40 minuta, dok nedobije finu rumenu boju.

Zacinsko bilje nasjeckati, u mom slucaju ruzmarin i natopiti u malo maslinovog ulja. Dodati malo papra i malo octa i ostaviti stajati. Po zelji ovdje mozete dodati i malo protisnutog cesnjaka.

Kad se krompir fino zarumenio izvadit van i svaki malo zgnjeciti. To cete najbolje napraviti sa ovom “alatkom” za gnjecenje krompira. Tako zgnjecene, svaki premazat sa mjesavinom ulja i zacinskog bilja, posuti sa malo krupne morske soli i na svaki staviti pomalo maslaca.

Vratiti u pecnicu da se zapece jos 15-tak minuta. Posluziti toplo kao prilog.

Posluživanje

Gospodin Oliver kaze da nikako ne bi trebali izostavit ocat, jer da bas on daje “ono nesto” i iskljucivo mast koristiti. Kako god, ovako pecen i hrskav i mirisan nas je odusevio.

www.coolinarika.com

The post PEČENI KROMPIR- MENI NAJBOLJI! appeared first on Ideje Za Rucak.


Izvor: https://ift.tt/2GToAgv

Comments