Crvena zebra kolač

Sastojci:

450 ml soka od višanja (može i mlijeko)
2 praška za puding od maline (ili neki drugi)
7 žlica šećera
125 g margarina
+
oko 250 g keksa s maslacem (Petit beurre, Piknik…)


Priprema:

50 ml soka pomiješajte sa šećerom i praškom za puding. 

Ostatak soka zakuhajte i u njemu skuhajte puding.

 U vruće umiješajte margarin i ostavite kremu da se malo ohladi – ali kolač počnite slagati dok je krema još topla.

Kalup (npr. uski, širine oko 8 cm, dužine oko 25 cm) obložite papirom za pečenje.

Kekse nije potrebno močiti.

Kolač slažete od jednog do drugog ruba posude, tj. kekse možete redati ili s lijeva ne desno ili obratno, svejedno je. 

«Visina» kolača ovisi o tome kako okrećete kekse; ja sam kekse slagala da kraća strana bude dolje, odnosno gore, tj. kekse sam okretala tako da kolač bude «visok», može i obratno.

Uz jedna rub kalupa stavite oko pola žlice kreme i na nju naslonite oko pola keksa. 

Uzmite drugi keks i s jedne strane ga premažite kremom, pa tu stranu naslonite i zalijepite na onu polovicu keksa u limu – tako svaki keks premažite kremom i tu stranu s kremom naslanjajte «ukoso» na prethodni keks…

Kad dođete do kraja reda, završite s polovicom keksa, a prostor između te polovice keksa i lima u kojem radite kolač, ispunite kremom.

Po potrebi taj red keksa sa svih strana omažite kremom – ako keksi nisu prekriveni sa svih strana, ali pokupite višak kreme i krenite na slaganje idućeg reda, koji naslonite tik na ovaj složeni red.

 Idući red slažite ukoso isto kao i prvi… i tako redom dok potrošite sve sastojke. 

Ako želite, kolač možete odozgo premazati kremom i gore složiti još jedan sloj keksa – kad se kolač istrese iz kalupa, «stajati» će na tom sloju keksa.

Kolač ostavite na sobnoj temperaturi dok se krema ohladi, a onda ga stavite u hladnjak na par sati.

The post Crvena zebra kolač appeared first on Ideje Za Rucak.


Izvor: https://ift.tt/2HClazN

Comments