Skip to main content

Domaća seoska pita sa sirom i kiselim mlijekom!

Sastojci

brašno – 400 g
sveže mleko -200 ml
jaja – 1 komad
žumanca – 1 komad, za mazanje (po izboru)
ulju – 1 kašika za testo + za mazanje
mast – 80 ml, istopljena
so – 1 kašičica
sirće – 1 kašičica

Nadev

jaja – 4 komada
kiselo mleko – 2 kašike, izvršite
sir – 250 g
kačkavalj – 200 g
so – 1/2 kašičice

Način pripreme
Prosejte brašno i so u posudu i napravite udubljenje u koje razbijete jaje i stavite kašičice ulja i sirćeta i mleka.
Zamesite elastično, nelepljivo testo, dodajući još mleka ili brašna ako je neophodno. Mesite oko 15-20 minuta na namazanoj radnoj površini i posle ostavite da odstoji 20-30 minuta. Za to vreme pomešajte sastojke za nadev – jaja umutite, sir izmrvite, a kačkavalj narendajte i pomešajte sa kiselim mlekom.

Podelite na 5 lopti i namažite obilno uljem ili mašću svaku od njih. Razvijte svaku u tanku koru, namažite dodatno sa mašću, stavite ravnomerno prethodno napravljen nadev i uvijajte u rolat, posle u oblik puža. Poređajte u okruglu namazanu posudu za pečenje ili na papir za pečenje. Moja posuda je ovaj put bila blago ovalna i ispalo je dobro, ali naravno bolje je da je okrugao kalup, da “puž” bude ravnomeran.

Ostavite da odstoji još 20 minuta, namažite žumancem po želji ili svinjskom mašću i nakon toga pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumeni, a nakon prvih 20 minuta možete da smanjite na 160.
Kada je pita gotovam odmah je opet namažite obilno mašću, naprskajte vodom i pokrijte krpom. Neka stoji tako bar deset minuta, da omekša tvrda korica odozgo. Nakon toga je spremna za konzumaciju.

The post Domaća seoska pita sa sirom i kiselim mlijekom! appeared first on Ideje Za Rucak.


Izvor: https://ift.tt/2Cfc1hF

Comments