Potrebno:
Za tijesto:
- 4 dl mlijeka,
- 100 g brašna,
- 5 jaja,
- so i biber po ukusu,
- ako želite jače žuto tijesto, dodajte kašikicu mljevene kurkume
Za fil / premaz:
- 300 g sitnog sira,
- 1 kašika kisele pavlake,
- nekoliko krastavaca
- 100 g šunke
- biber i so po ukusu (ako stavljate slani sir, onda vam dodatno soljenje i nije potrebno).
U šerpu sipajte brašno i mlijeko i dobro sjedinite. Posolite i stavite da se kuha na laganoj vatri uz stalno miješanje. Brašno kuhajte dok ne dobijete ujednačenu masu.
Testo stavite sa strane da se prohladi uz povremeno mešanje. U prohlađeno testo dodajte jedno po jedno žumance i dobro umiiješajte. Bjelanca umutite u čvrst snijeg i postepeno dodajte u tijesto sa žumancima.
Smesu izručite u tepsiju. Veličina tespije treba da je tolika da debljina tijesta ne bude više od 1 cm. Pecite u rerni zagrejanoj na 200°C otprilike 15-20 minuta. Važno je da se kora ne prepeče i da ne bude previše suha. Pečeno i vruće tijesto stavite na čistu krpu i zajedno sa krpom uvijte u rolat, ostavite tako dok se tijesto ne ohladi.
U činiji izmiješajte sir, pavlaku, isjeckanu šunku i krastavce. Posolite, pobiberite i začinite po ukusu. Tijesto razmotajte i premažite ovom smjesom. Sve ponovo uvijte u rolat, umotajte u najlonsku foliju i ostavite u frižideru da se dobro ohladi i stegne.
Uživajte!
The post Slani rolat appeared first on Domaci Recept.
Izvor: https://ift.tt/2zaD3Sr
Comments
Post a Comment