Slani rolat

Potrebno:

Za tijesto:

  • 4 dl mlijeka,
  • 100 g brašna,
  • 5 jaja,
  • so i biber po ukusu,
  • ako želite jače žuto tijesto, dodajte kašikicu mljevene kurkume

Za fil / premaz:

  • 300 g sitnog sira,
  • 1 kašika kisele pavlake,
  • nekoliko krastavaca
  • 100 g šunke
  • biber i so po ukusu (ako stavljate slani sir, onda vam dodatno soljenje i nije potrebno).

U šerpu sipajte brašno i mlijeko i dobro sjedinite. Posolite i stavite da se kuha na laganoj vatri uz stalno miješanje. Brašno kuhajte dok ne dobijete ujednačenu masu.

Testo stavite sa strane da se prohladi uz povremeno mešanje. U prohlađeno testo dodajte jedno po jedno žumance i dobro umiiješajte. Bjelanca umutite u čvrst snijeg i postepeno dodajte u tijesto sa žumancima.

Smesu izručite u tepsiju. Veličina tespije treba da je tolika da debljina tijesta ne bude više od 1 cm. Pecite u rerni zagrejanoj na 200°C otprilike 15-20 minuta. Važno je da se kora ne prepeče i da ne bude previše suha. Pečeno i vruće tijesto stavite na čistu krpu i zajedno sa krpom uvijte u rolat, ostavite tako dok se tijesto ne ohladi.

U činiji izmiješajte sir, pavlaku, isjeckanu šunku i krastavce. Posolite, pobiberite i začinite po ukusu. Tijesto razmotajte i premažite ovom smjesom. Sve ponovo uvijte u rolat, umotajte u najlonsku foliju i ostavite u frižideru da se dobro ohladi i stegne.

Uživajte!

 

The post Slani rolat appeared first on Domaci Recept.


Izvor: https://ift.tt/2zaD3Sr

Comments