Neodoljiva griz pita

Potrebno je:

  • 4 jajeta

  • 300 g šećera

  • 1,5 dl ulja

  • 2 dl jogurta ili kiselog mleka

  • 200 g griza

  • 1/2 limuna (rendana kora)

  • 1 kesica praška za pecivo

  • 1/2 kg kora za pitu

Za preliv:

  • 300 g šećera

  • 4 dl vode

  • 1 limun (sok)

Priprema:

1. Kore podelite na tri dela po 4 kore. Umutite jaja sa šećerom, dodajte jogurt, ulje i rendanu koru od 1/2 limuna. Kada se šećer otopi dodajte griz pomešan sa praškom za pecivo i sve sjedinite. Fil podelite kašikom na tri jednaka dela. Uzmite jednu koru i premažite filom, ponavljajte tako sa sve četiri kore. Ja sam koristila domaće kore, pečene na smederevcu, odlične su, malo punije i prelepog ukusa. Pravi ih moja rođaka. Utrošite fil koji ste pripremili za prvi deo kora. Lagano umotajte rolat od filovanih kora i stavite u pleh u kome ćete peći pitu.

2. Tako uradite i sa preostalim korama i filom. Dobićete tri rolata. Ostavite malo fila da premažete zavijene rolate. Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite pitu dvadesetak minuta.

3. Dok se pita peče, skuvajte sirup od navedenih sastojaka. Potrebno je da vri desetak minuta. Ohladite sirup i vrelu pitu prelijte hladnim sirupom. Pitu možete izbockati čačkalicom da bi bolje upila sirup. Ohladite, secite na željene komade i sladite se.

Savet:

Pitu možete praviti sa voćem, višnjama, malinama, jabukama, po vašem ukusu.

Uživajte!

 

The post Neodoljiva griz pita appeared first on Domaci Recept.


Izvor: https://ift.tt/2PbjLCe

Comments