Tufahije su omiljeni recept bosanske kuhinje, s tipičnim namirnicama i okusom. Ne želite li propustiti užitak u njima, a za vas su energetska bomba, smanjite količinu šećera i oraha.
Sastojci
-
8 jabuka srednje veličine (oko 1,5 kg)
-
200 g šećera
-
80 g oraha
-
1 bjelance
-
1 limun
-
1 Šlag hit Dolcela
-
1 l vode
-
2 Vanilin šećera Dolcela
Priprema
-
Operite i ogulite jabuke, izdubite im sredinu, a kore sačuvajte.
-
Jabuke stavite kuhati u kipuću vodu kojoj ste prethodno dodali 50 g šećera, 1 vanilin šećer i limunov sok.
-
Kuhane jabuke izvadite, a u istu vodu stavite preostali šećer i kore od jabuka. Kad sirup prokuha, procijedite ga i ostavite neka se ohladi.
-
Kuhane jabuke koje ste nadjenuli mješavinom tučenog bjelanca, mljevenih oraha i vanilin šećera posložite u tepsiju i pecite 15 minuta na 180°C.
-
Pečene jabuke izvadite i prelijte toplim sirupom.
Posluživanje
Prije posluživanja na tufahije stavite po žlicu šlaga.
Savjet
Umjesto jabuka možete koristiti kruške.
Izvor: coolinarka.com
The post Tufahije appeared first on Domaci Recept.
Izvor: https://ift.tt/2FQjdCo
Comments
Post a Comment