Tufahije

Tufahije su omiljeni recept bosanske kuhinje, s tipičnim namirnicama i okusom. Ne želite li propustiti užitak u njima, a za vas su energetska bomba, smanjite količinu šećera i oraha.

Sastojci

  • 8 jabuka srednje veličine (oko 1,5 kg)

  • 200 g šećera

  • 80 g oraha

  • 1 bjelance

  • 1 limun

  • 1 Šlag hit Dolcela

  • 1 l vode

  • 2 Vanilin šećera Dolcela

Priprema

  1. Operite i ogulite jabuke, izdubite im sredinu, a kore sačuvajte.

  2. Jabuke stavite kuhati u kipuću vodu kojoj ste prethodno dodali 50 g šećera, 1 vanilin šećer i limunov sok.

  3. Kuhane jabuke izvadite, a u istu vodu stavite preostali šećer i kore od jabuka. Kad sirup prokuha, procijedite ga i ostavite neka se ohladi.

  4. Kuhane jabuke koje ste nadjenuli mješavinom tučenog bjelanca, mljevenih oraha i vanilin šećera posložite u tepsiju i pecite 15 minuta na 180°C.

  5. Pečene jabuke izvadite i prelijte toplim sirupom.

Posluživanje

Prije posluživanja na tufahije stavite po žlicu šlaga.

Savjet

Umjesto jabuka možete koristiti kruške.

 

Izvor: coolinarka.com

The post Tufahije appeared first on Domaci Recept.


Izvor: https://ift.tt/2FQjdCo

Comments