Najbolji ćevapi, meso sočno, lepine kao duša…

Sastojci:

Smjesa za meso

  • 500 g juneceg mljevenog mesa

  • 5 cehni bijelog luka

  • 2 kasikice sode bikarbone

  • Po zelji sol i sto vise bibera

  • 1 dl kisele vode

Lepine:

  • 500 g brasna

  • 2 kasikice secera

  • 2 kasikice soli

  • 1 vrecica kvasca

  • 1 dl ulja

  • 2,5 dl mlake vode

Priprema:

  1. Meso staviti u masinu za mljevenje(multipraktik),dodati sitno izriban bijeli luk, sodu bikarbonu, sol, biber i kiselu vodu.Sve zajedno izmjesati.Smjesu sasuti u posudu i ostaviti u frizider da stoji dok lepinje ne budu gotove.

  2. Brasno, kvasac, secer i sol sastaviti i promjesati.U vodu dodati ulje i zamjesiti lepinje.Kad se sve sjednacilo, da nema vise brasna dodati jos 3 kasike ulja pa dobro izmjesati 1-2 min.Ostaviti na toplom da se udupla.

  3. Kad je tijesti nadoslo, izvaditi ga na radnu povrsinu i podjeliti na 4 djela.Svaki dio oblikovati u lopticu a onda valjkom rastanjiti da bude debljine 1 cm.Svaku lepinju staviti na cistu krpu i prekriti sa drugom krpom.Ostaviti da stoji 15-ak min.

  4. U medju vremenu, ukljuciti rernu na 250*C i u nju staviti pleh za peci da se zagrije dobro sa rernom.Na tako vreo pleh stavljati lepinje i peci dok ne dobiju smedjkastu boju.Brzo se napusu i porumene.

  5. Pecene lepinje vaditi i staviti ih na salavetu, prekriti krpom i ostaviti da se ohlade.

6.Meso izvaditi iz frizdera i pomocu lijevka istiskivati cevape (moze i neki veci spric) peci ih u tavi.

  1. Kad su svi cevapi peceni u tavu gdje su se pekli doliti pola litra vode i malo vegete, pustiti da prokuha i smaknuti sa vatre.

  2. Drugu tavu u kojoj nemoze da zagori ili da se zalijepi staviti na vatru i zagrijati dobro, dodati po malo vode unutra 3-4 kasike i na to tako vrelo staviti lepinju, koju smo prepolovili.Dok lepinja vodu upije i malo sasvim se zapece izvaditi iz tave i ponoviti postupak sa ostalim lepinjama.

  3. “Natrpati” dosta luka i uzivati!

 

The post Najbolji ćevapi, meso sočno, lepine kao duša… appeared first on Domaci Recept.


Izvor: http://bit.ly/2GOg5Yb

Comments