Stari i provjereni recept za punjene paprike!

Kakva se tajna krije u okusu ovog tradicionalnog jela da toliko miriše na djetinjstvo?

Kod mnogih, pa tako i u ovoj našoj regiji, punjene paprike se prave u velikim količinama pa pokoja završi u zamrzivaču. Njima se posebno razveselimo kada je frižider „presušio“ ili nismo imali vremena taj dan ništa spremiti za ručak.

Ovo ljeto pokušat ćemo ih napraviti baš po ovom receptu, a nadamo se da će „nostalgične“ punjene paprike i u vama probuditi sjećanja na bezbrižno djetinjstvo.

SASTOJCI:

  • 8 – 10 paprika babura

  • 1/2 kg – 1 kg miješanog mljevenog mesa

  • 1 režanj bijelog luka

  • 1 kašičica sjeckanog peršuna

  • malo suhog mesa, špeka ili pancete

  • 1 šoljica (od 150 ml) sirove riže

  • so i biber

  • šećer

  • 1 glavica luka

  • 4 veća paradajza

  • 1 mrkva

  • 500 ml pasiranog paradajza

  • ulje

  • voda

PRIPREMA:

Bijeli luk, peršun i „suhovinu“ sitno nasjeckajte i dodajte ga mljevenom mesu koje ste posolili i pobiberili. Dobro sve rukama izmiješajte, a zatim dodajte i rižu pa sve ponovno sjedinite.

Paprikama skinite peteljke i odstranite unutrašnjost pa ih dobro operite i stavite sušiti preokrenute na papirnati ubrus ili krpu. Kada se osuše napunite ih pripremljenom smjesom od mesa i riže tako da je ne natiskujete u paprike.

Sitno narežite luk i dinstajte ga na ulju u loncu dok ne požuti. Zatim dodajte nasjeckani paradajz i naribanu mrkvu te dinstajte još 10 minuta.

Dodajte potom pasirani paradajz, so i kašičicu do dvije šećera. Na sos od paradajza posložite punjene paprike i zalijte ih vodom tako da ih pokrijete.

Kuhajte oko sat do sat i po vremena. Povremeno protresite posudu, nikako nemojte miješati. Kada su paprike gotove, umak možete još propasirati kako biste dobili gusti glatki sos.

Punjene paprike poslužite uz nezaobilazni pire krompir.

(SB/Dnevnik.hr)

 

The post Stari i provjereni recept za punjene paprike! appeared first on Domaci Recept.


Izvor: http://bit.ly/2VhpU42

Comments