Kakva se tajna krije u okusu ovog tradicionalnog jela da toliko miriše na djetinjstvo?
Kod mnogih, pa tako i u ovoj našoj regiji, punjene paprike se prave u velikim količinama pa pokoja završi u zamrzivaču. Njima se posebno razveselimo kada je frižider „presušio“ ili nismo imali vremena taj dan ništa spremiti za ručak.
Ovo ljeto pokušat ćemo ih napraviti baš po ovom receptu, a nadamo se da će „nostalgične“ punjene paprike i u vama probuditi sjećanja na bezbrižno djetinjstvo.
SASTOJCI:
-
8 – 10 paprika babura
-
1/2 kg – 1 kg miješanog mljevenog mesa
-
1 režanj bijelog luka
-
1 kašičica sjeckanog peršuna
-
malo suhog mesa, špeka ili pancete
-
1 šoljica (od 150 ml) sirove riže
-
so i biber
-
šećer
-
1 glavica luka
-
4 veća paradajza
-
1 mrkva
-
500 ml pasiranog paradajza
-
ulje
-
voda
PRIPREMA:
Bijeli luk, peršun i „suhovinu“ sitno nasjeckajte i dodajte ga mljevenom mesu koje ste posolili i pobiberili. Dobro sve rukama izmiješajte, a zatim dodajte i rižu pa sve ponovno sjedinite.
Paprikama skinite peteljke i odstranite unutrašnjost pa ih dobro operite i stavite sušiti preokrenute na papirnati ubrus ili krpu. Kada se osuše napunite ih pripremljenom smjesom od mesa i riže tako da je ne natiskujete u paprike.
Sitno narežite luk i dinstajte ga na ulju u loncu dok ne požuti. Zatim dodajte nasjeckani paradajz i naribanu mrkvu te dinstajte još 10 minuta.
Dodajte potom pasirani paradajz, so i kašičicu do dvije šećera. Na sos od paradajza posložite punjene paprike i zalijte ih vodom tako da ih pokrijete.
Kuhajte oko sat do sat i po vremena. Povremeno protresite posudu, nikako nemojte miješati. Kada su paprike gotove, umak možete još propasirati kako biste dobili gusti glatki sos.
Punjene paprike poslužite uz nezaobilazni pire krompir.
(SB/Dnevnik.hr)
The post Stari i provjereni recept za punjene paprike! appeared first on Domaci Recept.
Izvor: http://bit.ly/2VhpU42
Comments
Post a Comment