Potrebno:
- 12 jaja
- 200 gr šećera + 3 kašike
- 50 gr lješnjaka
- 100 gr kukuruznog skroba
- 100 gr brašna
- 1 l mlijeka
- Ekstrakt vanilije
- Mliječna mlika čokolada sa lješnjacima
- Bijela milka čokolada
- Maslac
- 500 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Umutiti pjenasto 3 bjelanjka, zatim dodati 3 kašike šećera, te još malo umutiti mikserom. Dodati 50 gr prženih mljevenih lješnjaka i pola kašike brašna. Kašikom promiješati i prebaciti u pleh za pečenje kora za torte koji je prethodno premazan uljem i pobrašnjen. Umjesto toga možete staviti pek papir. Koru peći na 200 stepeni otprilike 15 minuta, zavisno od pećnice. Ispeći takve 4 kore.
Fil:
Pjenasto umutiti 12 preostalih žumanjaka sa 200 gr šećera, zatim dodati 100 gr kukuruznog skroba, 50 gr brašna i ekstrakt vanilije. Pola litre mlijeka dodati u umućene žumanjke, a drugu polovinu staviti da proključa. Kada je proključalo, sipati smjesu sa žumanjcima i kuhati puding na srednjoj temperaturi 5 minuta uz stalno miješanje. Podijeliti ga na dva dijela, u jedan dio dodati mliječnu, a u drugi dio bijelu čokoladu, pa sjediniti kašikom. Kad se filovi ohlade, u svaki dodati po pola maslaca, pa dobro sjediniti mikserom. Posebno umutiti 500 ml vrhnja za šlag.
Filovanje:
Preko prve kore staviti trećinu smeđeg fila, trećinu bijelog, pa isti toliki sloj vrhnja za šlag. Treba voditi računa da ostane šlaga i za ukrašavanje torte. Postupak ponoviti dok se ne utroše svi filovi. Tortu premazani ostatkom šlaga, pa posuti sjeckanim prženim lješnjacima.
The post Milka torta appeared first on Domaci Recept.
Izvor: http://bit.ly/2RvoakK
Comments
Post a Comment