Biskvit:
- 6 žumanjaka
- 3 kašike šećera
- 3 kašike ulja
- 5 kašika mlijeka
- 5 kašika brašna
- Pola pakovanja praška za pecivo
Priprema:
1. Žumanjke pjenasto umutiti sa šećerom pa dodavati ostale sastojke, na kraju dodati brašno i prašak za pecivo. Smjesu izliti u pleh(28cm)obložen pek papirom. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180° oko 15min. Ohladiti biskvit.
2. Dok se biskvit peče kuhati agdu od 800gr šećera (od kojih se odvoji 10 kašika i ostavi sa strane) 400ml vode. Kuhati oko 25 min. do pola sata dok se ne dobije gust sirup.
3.Dok se agda kuha mutimo šaum od 12 bjelanjaka, 10 kašika šećera, par kapi limunovog soka(po želji).
Onim 6 preostalih bjelanjaka dodati još 6 bjelanjaka i sa 10 kašika šećera(koje smo ranije odvojili na stranu). Šaum mora biti jaaaako čvrst da kada okrenete posudu naopako šaum stoji čvrsto i ne mrda!
Kada je sirup ukuhan a šaum jako čvrst u tankom mlazu dodavati sirup u šaum koji neprestano mutimo najjačom brzinom i nastaviti mutiti sledećih pola sata dok se šaum u potunosti ne ohladi u posudi u kojoj se muti. Rernu uključiti da se zagrije na 200°
Na hladan biskvit rasporediti ohlađen šaum i staviti u zagrijanu rernu samo 1min.da se uhvati korica da šaum ne bi pustio višak tečnosti i pao. *Pazite da ne dobije žutu boju!
Dobro ohladiti šampitu i uživati!
The post Najbolja šampita koju ćete probati appeared first on Domaci Recept.
Izvor: https://ift.tt/2r83MLT
Comments
Post a Comment