Savršena slavska trpeza!

Glavna zvezda slavske trpeze: Napravite i ukrasite slavski kolač prema starom receptu!

Koliko će slavska trpeza biti bogata i koja jela će se na njoj naći zavisi isključivo od vas, ali ono bez čega je ovaj porodični praznik nezamisliv jeste slavski kolač.

Evo starog recepta za ovaj posebni hleb, koji će zadovoljiti svačiji ukus, a ako ga i ukrasite po ovim savetima, sigurno ćete oduševiti sve goste!

Da biste zamesili testo, potrebno vam je 1,5 kg brašna, 30 g pivskog kvasca, 4 žumanceta, 4 kašike šećera, parče putera, kora limuna, žumance, so i malo mleka. Ukoliko pripremate posni kolač, izbacite jaja, umesto mleka koristite toplu vodu, a umesto putera margarin.

Priprema: Ako je kvasac pivski, onda ga prvo zamesite: izdrobite ga u manjem sudu, nalijte mlakim mlekom ili vodom i razbijte grudvice, pa dodajte so i brašno tako da napravite retko testo. Sud sa kvascem stavite na toplo mesto (instant kvasac se direktno upotrebljava – na svakih ½ kg brašna ide kesica kvasca). Dok kvasac kisne, prosejte brašno u sud za mešenje i stavite da se dobro zagreje pored šporeta.

U drugi sud stavite žumanca, šećer, parče putera i uskisli kvasac, pa sve izmešajte. Narendajte koru limuna, dodajte po malo brašna i mesite uz dolivanje mlakog mleka dok ne zamesite testo kao za svaku pitu. Kad testo počne da se odvaja od suda i po njemu počnu da iskaču klobuci, znači da je dovoljno mešeno.

Da bi testo bilo još bolje, tokom mešenja dodajte po malo rastopljenog putera (rastopite 100 g) i pritom kvasite ruke, pa nastavljate mešenje. Ako ovako mesite testo, kolač će biti mnogo vlažniji i ukusniji. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom mestu pored šporeta da naraste. Gotovo je kad napuni sud, to jest kada se udvostruči. Izručite ga na dasku.

 Ukrašavanje

Izgled kolača zavisi od veštine domaćice. Pravi se u obliku okruglog hleba i peče u kalupu ili dubokoj šerpi. Važno je da bude „prekršten”, da ima šaru u obliku krsta u sredini i da bude optočen vencem od pletenica.

Ukrase ne pravite od kiselog testa, već posebno zamesite posno testo bez kvasca, jaja i mleka.Napravite sve ono što želite u kući: ptice (za zdravlje i veselje), grozd (da vinograd dobro rodi), burence (u kući svega u izobilju), knjigu (da deca dobro uče), a najvažniji je ukras poskurica sa slovima ИС, ХC, НИ, КА (Isus Hristos pobeđuje), koji se utiskuje drvenim pečatom u sredinu kolača.

Ceo kolač premažite žumancetom, a ukras ostavite beo – tako će kada se ispeče doći do punog izražaja. Stavite u rernu i pažljivo pecite. Ispečen kolač izvadite iz kalupa i ostavite da se prohladi.

Ukoliko pravite posni kolač, nemojte ga premazivati žumancetom.

Slavska tradicija: Kako da spremite savršeno žito na starinski način! (RECEPT)

Iako se može učiniti jednostavno, spremanje slavskog žita nije tako lako!

Ali, uz ovaj stari, tradicionalni recept sigurno će vam uspeti!

Belu, krupnu pšenicu beliju očistiti, pa je dva dana ranije potopiti u lonac sa čistom vodom i ostaviti da odstoji do sutradan. Ujutro stavite da se kuva uz povremeno mešanje – pazite, pšenica može lako da zagori, pa je najbolje da je sve vreme držite na tihoj vatri.

Kuvanu pšenicu isprati pod mlazom vode, ispirati sve dok sa nje ne nestane sve belo. Ostaviti da se dobro ocedi.

Za to vreme, veći sto zastrti čistim stolnjakom, pa po njemu rasporediti oceđenu pšenicu, ali tako da ne dođe zrno preko zrna. Preko toga staviti drugi čisti stolnjak i ostaviti da prenoći. Sutradan rano ujutro staviti pšenicu u dublji sud i po želji samleti u mašini za mlevenje mesa.

Samleveno žito pomešati sa malo šećera, radi lepšeg ukusa i sipati u činiju u kojoj ćete služiti život za slavu.

Tradicionalno ukrašavanje slavskog žita podrazumeva orašaste plodove – na primer, napravite oblik krsta pomoću mlevenih oraha ili celih badema, lešnika… Budite kreativni!

Stari običaj kaže da je obavezno da se domaćica, pre nego što otpočne mešenje ili mlevenje žita, prekrsti, a prvi ga probaju sveštenik ili domaćin.

Neodoljiva mimoza salata sa makaronama: Slavska trpeza ne može bez nje! (RECEPT)

  1. Sve deliti na tri dela. Na dno činije poređati trećinu makarona koje ste prethodno posolili po ukusu. Preko toga izrendati obaren i začinjen krompir i trećinu rendane šunke.

  2. Poređati kolutove barenih jaja, pa preko staviti sloj majoneza, zatim pavlaku i kačkavalj.

  3. Ponovite još dva puta, završite kačkavaljem i ukrasite rendanim jajima. Pre služenja dobro ohladite.

Vinogradarska sarma: Tradiconalni župski specijalitet! (RECEPT)

  1. Iseckati luk i propržiti na ulju. Dodajte meso i pržite dok ne dobije lepu boju, začinite solju i biberom po ukusu, pa dodajte peršun, pirinač i jaje. Dobro izmešajte.

  2. Vinove listove dobro očistiti od peteljki, pa skuvati u slanoj, ključaloj vodi. Kad listovi omekšaju, znači da su kuvani. Ostaviti ih da se iscede, pa ih isprati hladnom vodom.

3.Pripremljeni fila sa mesom stavljati na vinove listove i uvijati sarme. Savijate što čvršće, tako da ne mogu da se raspadnu, a ređajte ih u šerpi što bliže jednu drugoj. Prelijte toplom vodom i stavite da se kuva na tihoj vatri. Do kraja kuvanja, voda treba da ispari.

  1. Pred kraj kuvanja dodajte zapršku napravljenu od brašna, ulja i malo mlevene paprike. Kuvajte još malo, pa prebacite u rernu da se zapeče. Služite tople sarme uz kiselo mleko ili pavlaku.

Rolovana punjena piletina

Piletinu isecite na kriške, pa izlupajte tučkom. Začinite vegetom pa poređajte preko aluminijske folije. Premažite je senfom. Poređajte šunku i rendani kačkavalj, pa umotajte kao rolat. Stavite da se peče u rerni, ne vadeći iz aluminijumske folije. Poslužite uz pečeni brokoli i krompir.

Sočna, a posna: Slavska torta koja menja pet vrsta sitnih kolača! (RECEPT)

Posne torte predstavljaju neizostavan deo slavskih trpeza, naročito onih posnih. Ova srpska posna torta sigurno će biti po ukusu svim gostima, piše Lisa.rs.

Sastojci650 g šećera; 500 g mlevenih oraha; pekmez od kajsije; 120 g kakao praha; ekstrakt od maline.

PripremaGušće skuvati 500 g šećera sa malo vode i tome dodati sve mlevene orahe. Sve dobro izmešati, prokuvati šećer sa orasima dok se ne zgusne, skinuti ga sa vatre i masu podeliti na 3 dela. Prvi deo obojiti sa 20 g kakaoa, drugi ostaviti kakav jeste, a treći deo obojiti sa nekoliko kapi ekstrata od maline.

Na dasku ovlaženu vodom izručiti sva tri dela, pa napraviti tri lista za tortu. Prvi list premazati pekmezom od kajsija, preko njega staviti drugi deo i njega namazati pekmezom, preko njega staviti treći deo i preliti glazurom od kakaoa.

Glazura: Skuvati 150 gr šećera, dodati 100 gr kakaoa, izmešati, skinuti sa vatre i mešati varjačom dok se preliv ne zgusne.

Preuzeto od: Stil

The post Savršena slavska trpeza! appeared first on Domaci Recept.


Izvor: https://ift.tt/2zT1kNU

Comments