Sastojci:
6 osoba
-
600 g luka, najbolje sitnijih glavica
-
1 čajna kašika mljevene crvene paprike
-
0,5 dcl sirćeta (1/2 fildžana)
-
400 ml pavlake
Za nadjev
-
100 g sitno sjeckanog luka
-
400 g mljevenog junećeg mesa
-
80 g riže (najbolje one sa okruglim, a ne duguljastim zrnom)
-
2 supene kašike koncentrata paradajz pirea
-
1 kafena kašičica soli
-
1 krupno jaje
-
1 supena kašika ulja
Priprema:
-
Podrezati vrhove na oguljenim glavicama luka.
-
Staviti glavice luka da se skuhaju u vodi u koju ste dodali malo sirćeta, ali paziti da se ne prekuhaju.
-
Skinuti s peći, ocijediti toplu i naliti hladnu vodu. Lukovice moraju biti hladne kada razdvajate slojeve.
-
Pritiskanjem prstima istiskivati košuljice odnosno slojeve, tj. prstenove luka – dolme. Od jedne glavice luka dobije se više dolmi koje se pune nadjevom.
-
Veće dolme se pune prstima, a manje čačkalicom ili dezertnim nožićem.
-
Nadjev se priprema tako da se sitno isjecka crveni luk i izmiješa sa mljevenim mesom. Dodati biber, rižu, paradajz-pire, jaje, so i ulje. Sve dobro izmiješati.
-
Puniti pojedinačno svaku košuljicu od luka koja vam je ostala čitava, nabiti masu nadjeva prstima da bude konzistentna i ne napuniti gore do vrha, jer će nadjev zbog riže nabubriti, pa postoji opasnost da dolme popucaju.
-
Punjene dolme luka se slažu u šerpu, zaliju toplom vodom tako da budu pokrivene i preko njih bude tečnosti još 2-3 cm, doda se malo sirćeta, pritisnu se odozgo tanjirom ili drugim poklopcem (manjim od šerpe), te stave kuhati oko 40 minuta.
-
U kuhanu dolmu se doda malo aleve slatke paprike i brašna koje dobro pomiješate sa malo slane vode i dolijete u sogan dolmu (mada, ako više volite – možete napraviti klasičnu zapršku prženjem brašna i mljevene paprike na ulju).
Posluživanje
Uz dolmu se servira kiselo mlijeko ili mileram.
www.coolinarika.com (sretna-mama)
The post Sogan dolma-savršen ručak! appeared first on Domaci Recept.
Izvor: https://ift.tt/2U5SZ5C
Comments
Post a Comment