Sogan dolma-savršen ručak!

Sastojci:

 6 osoba

  • 600 g luka, najbolje sitnijih glavica

  • 1 čajna kašika mljevene crvene paprike

  • 0,5 dcl sirćeta (1/2 fildžana)

  • 400 ml pavlake

Za nadjev

  • 100 g sitno sjeckanog luka

  • 400 g mljevenog junećeg mesa

  • 80 g riže (najbolje one sa okruglim, a ne duguljastim zrnom)

  • 2 supene kašike koncentrata paradajz pirea

  • 1 kafena kašičica soli

  • 1 krupno jaje

  • 1 supena kašika ulja

Priprema:

  1. Podrezati vrhove na oguljenim glavicama luka.

  2. Staviti glavice luka da se skuhaju u vodi u koju ste dodali malo sirćeta, ali paziti da se ne prekuhaju.

  3. Skinuti s peći, ocijediti toplu i naliti hladnu vodu. Lukovice moraju biti hladne kada razdvajate slojeve.

  4. Pritiskanjem prstima istiskivati košuljice odnosno slojeve, tj. prstenove luka – dolme. Od jedne glavice luka dobije se više dolmi koje se pune nadjevom.

  5. Veće dolme se pune prstima, a manje čačkalicom ili dezertnim nožićem.

  6. Nadjev se priprema tako da se sitno isjecka crveni luk i izmiješa sa mljevenim mesom. Dodati biber, rižu, paradajz-pire, jaje, so i ulje. Sve dobro izmiješati.

  7. Puniti pojedinačno svaku košuljicu od luka koja vam je ostala čitava, nabiti masu nadjeva prstima da bude konzistentna i ne napuniti gore do vrha, jer će nadjev zbog riže nabubriti, pa postoji opasnost da dolme popucaju.

  1. Punjene dolme luka se slažu u šerpu, zaliju toplom vodom tako da budu pokrivene i preko njih bude tečnosti još 2-3 cm, doda se malo sirćeta, pritisnu se odozgo tanjirom ili drugim poklopcem (manjim od šerpe), te stave kuhati oko 40 minuta.

  2. U kuhanu dolmu se doda malo aleve slatke paprike i brašna koje dobro pomiješate sa malo slane vode i dolijete u sogan dolmu (mada, ako više volite – možete napraviti klasičnu zapršku prženjem brašna i mljevene paprike na ulju).

Posluživanje

Uz dolmu se servira kiselo mlijeko ili mileram.

www.coolinarika.com (sretna-mama)

 

The post Sogan dolma-savršen ručak! appeared first on Domaci Recept.


Izvor: https://ift.tt/2U5SZ5C

Comments