Kukuruzni hljeb/kruh

Potrebno:

  • 500gr.kukuruznog brašna
  • 300gr.bijelog brašna
  • 1 pakovanje suhog kvasca
  • Kašičica maslaca
  • Kašičica šećera
  • Kašičica soli
  • 550ml vruće vode

Priprema:

Staviti vodu da prokuha te preliti kukuruzno brašno, uz mješanje drvenom kašikom – dobijete gustu smjesu. Ostaviti da se ohladi (može biti mlako). U toku hlađenja koji put promiješajte. U smjesu dodati so, šećer, maslac i kvasac, uz dodavanje brašna zamijesiti tijesto koje se ne lijepi za ruke. Po potrebi još nabrašniti ruke pa formirati kuglu. 

Tijesto prenijeti u podmašćenu posudu u kojoj će se peći i ostaviti da se udupla. Kod mene je to tefalov mali lonac kojem se skida ručka pa može u rernu. Promjer mu je 16cm i super mi je za ovu količinu sastojaka. Po potrebi poduplajte sastojke.

Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 250° 15 minuta pa onda hljeb prekriti folijom i peći još 20min.do pola sata. Topao hljeb izvaditi iz posude u kojoj se pekao da ne orosi. Umotati u kuhinjsku krpu da se tako ohladi.

The post Kukuruzni hljeb/kruh appeared first on Domaci Recept.


Izvor: http://bit.ly/2V3hEby

Comments