Domaća Višnjevača

Višnjevača, ili liker od višanja, je ustvari obična rakija (šljivovica, lozovača) pomiješana sa višnjama i šećerom, i ostavljena na suncu 40 dana dok ne postane liker ili aperitiv.

Višnjevača, or homemade sour cherry liqueur is a regular brandy or sherry infused with sour cherries and sugar, and left in the sun for 40 days until it becomes a dessert liqueur or aperitif.Višnjevača, ili liker od višanja, je ustvari obična rakija (šljivovica, lozovača) pomiješana sa višnjama i šećerom, i ostavljena na suncu 40 dana dok ne postane liker ili aperitiv.Višnjevača, ili liker od višanja, je ustvari obična rakija (šljivovica, lozovača) pomiješana sa višnjama i šećerom, i ostavljena na suncu 40 dana dok ne postane liker ili aperitiv.Višnjevača, ili liker od višanja, je ustvari obična rakija (šljivovica, lozovača) pomiješana sa višnjama i šećerom, i ostavljena na suncu 40 dana dok ne postane liker ili aperitiv.Visnjevaca Domaci LikerVišnjevača, ili liker od višanja, je ustvari obična rakija (šljivovica, lozovača) pomiješana sa višnjama i šećerom, i ostavljena na suncu 40 dana dok ne postane liker ili aperitiv.


Scale

Sastojci

  • 3 šolje šećera
  • 4 šolje višanja
  • 1.5 šolja rakije
  • 1 tegla koja može primiti zapreminu od 7-8 šolja (približno)

Nacin pripreme

  1. Odstranite peteljke sa višanja. Odbacite one koje su oštećene i one koje sadrže crviće. Ostale operite. (Mogućnost: napravite čaj od odstranjenih peteljki tako što ćete ih ostaviti da se suše nekoliko dana.)
  2. Naslažite višnje i šećer u teglu. Počnite sa redom višanja koje ćete zasuti sa 4 pune supene kašike šećera. Ponavljajte ovo dok ne dođete do vrha tegle.
  3. Uspite rakiju u napunjenu teglu polako. Uspite onoliko rakije koliko može stati u teglu. Ovo može trajati nekoliko minuta. (Moja tegla prima oko 1.5 šolju nakon što je ispunjena sa višnjama i šećerom. Vaša će možda moći više.) ako vam ostane prostora dodajte još šećera po vrhu i zatvorite poklopcem.
  4. Teglu iznesite na mjesto izloženo direktnoj sunčevoj svjetlosti (ili negdje gdje ima dosta svjetla) oko 40 dana ili 6 sedmica.
  5. Svakih 4-5 dana uzmite kašiku sa dugačkom drškom i dobro promiješajte šećer i višnje. Odvrnite poklopac, izvadite nekoliko višanja sa vrha i promiješajte temeljito. Vratite višnje u teglu i zatvorite poklopac.
  6. Nakon 40 dana procijedite liker u staklenu bocu. Višnje zadržite za dezert.
  7. Poslužite višnjevaču uz dezert, kafu ili kao aperitiv.

Dodatna upustva

VAŽNO: omjeri će zavisiti od veličine džezve koju koristite. Omjer korišten u ovome receptu je kašikica kafe na fildžan vode. Nakon što napravite kafu nekoliko puta na ovaj način, otkriti ćete da li vam se više sviđa jači ili blaži ukus pa ćete se prema tome i voditi.

Izvor: balkanlunchbox.com

The post Domaća Višnjevača appeared first on Domaci Recept.


Izvor: http://bit.ly/2XcMGy9

Comments