Mamina Čokoladna Torta sa Orasima

Ova čokoladna torta sa orasima je generacijski recept u našoj familiji. Recept je naslijedila mama od bake, sad je pravimo sestra i ja, a čini mi se da će i nećaka ubrzo da ga nauči. Ukus je savršen blend čokoladnog fila i sočne kore, da ćete poželjeti sakriti ovu poslasticu i ne dijeliti je sa ostalima. 

Ova čokoladna torta sa orasima je generacijski recept u našoj familiji. Recept je naslijedila mama od bake, sad je pravimo sestra i ja, a čini mi se da će i nećaka ubrzo da ga nauči. Ukus je savršen blend čokoladnog fila i sočne kore, da ćete poželjeti sakriti ovu poslasticu i ne dijelite je sa ostalima. Ova čokoladna torta sa orasima je generacijski recept u našoj familiji. Recept je naslijedila mama od bake, sad je pravimo sestra i ja, a čini mi se da će i nećaka ubrzo da ga nauči. Ukus je savršen blend čokoladnog fila i sočne kore, da ćete poželjeti sakriti ovu poslasticu i ne dijelite je sa ostalima. Ova čokoladna torta sa orasima je generacijski recept u našoj familiji. Recept je naslijedila mama od bake, sad je pravimo sestra i ja, a čini mi se da će i nećaka ubrzo da ga nauči. Ukus je savršen blend čokoladnog fila i sočne kore, da ćete poželjeti sakriti ovu poslasticu i ne dijelite je sa ostalima. Ova čokoladna torta sa orasima je generacijski recept u našoj familiji. Recept je naslijedila mama od bake, sad je pravimo sestra i ja, a čini mi se da će i nećaka ubrzo da ga nauči. Ukus je savršen blend čokoladnog fila i sočne kore, da ćete poželjeti sakriti ovu poslasticu i ne dijelite je sa ostalima. Ova čokoladna torta sa orasima je generacijski recept u našoj familiji. Recept je naslijedila mama od bake, sad je pravimo sestra i ja, a čini mi se da će i nećaka ubrzo da ga nauči. Ukus je savršen blend čokoladnog fila i sočne kore, da ćete poželjeti sakriti ovu poslasticu i ne dijelite je sa ostalima. 


Scale

Sastojci

  • Tijesto za tortu:
  • 60 grama čokolade za kuhanje
  • 10 jaja
  • 240 grama šećera
  • 2 supene kašike brašna plus malo više
  • 250 grama oraha (samljevenih)
  • Soli na vrh noža
  • Fil za tortu:
  • 200 grama čokolade za kuhanje
  • 5 jaja
  • 240 grama šećera u prahu
  • 250 grama putera (sa sobne temperature)
  • Soli na vrh noža
  • Toping za tortu:
  • 60 grama čokolade za kuhanje (narendane)
  • (Opcionalno) Čokoladni sirup, gumeni medvjedići, itd

Nacin pripreme

  1. Tijesto za tortu:
  2. Obložite kalup za tortu folijom (dijametra otprilike 25cm). Pospite kalup brašnom sa svih strana. Zagrijte rernu na 250°C.
  3. U manjoj zdjeli, narendajte čokoladu.
  4. Odvojite žumanjca od bjelanjaca i stavite u posebne zdjele.
  5. Dodajte so u zdjelu sa bjelanjcima i mutite ih mikserom oko 5 minuta ili dok ne budu potpuno čvrsta. (Ako prevrnete zdjelu, izmućena bjelanjca treba da ostanu u njoj.)
  6. Dodajte šećer u zdjelu sa žumanjcima i mutite ih mikserom oko 5 minuta. Kad posvijetle i očvrsnu, dodajte u njih čokoladu i promiješajte drvenom kutljačom.
  7. Sastavite žumanjca i bjelanjca u istu zdjelu. Nastavite miješati kutljačom dok dodajete orahe i brašno. Kada sve dobro izmutite, tijesto bi trebalo da bude gustine musa, ili malo gušće.
  8. Prespite tijesto u kalup pa ubacite u rernu. Smanjite na 180°C i pecite 20 minuta. Zatim podignite temperaturu na 200°C i pecite dodatnih 20 minuta.
  9. Dok pečete provjeravajte da li je kora gotova, i ako je potrebno prekrijte folijom da ne zagori. Na kraju pečenja ubodite sa čačkalicom na nekoliko mjesta. Ako čačkalica izađe čista kora je gotova. Ako izađe sa mrvicama pecite dodatnih nekoliko minuta, često provjeravajući. (Kore trebaju da se peku od 40 do 45 minuta, u zavisnosti od vaše rerne.)
  10. Fil za tortu:
  11. Dok se torta peče, naspite vodu u manju šerpicu, i pustite da provrije na najjačoj temperaturi. Smanjite na najnižu temperaturu i stavite metalnu zdjelu ili veću šerpu na vrh šerpice sa vodom. Izlomite čokoladu i ubacite u zdjelu ili veću šerpu da se istopi na pari. Kada se potpuno istopi, isključite šporet i pustite čokoladu da se malo ohladi.
  12. Odvojite bjelanjca i žumanjca. Žumanjca stavite u veću šerpu, a bjelanjca u zdjelu.
  13. Dodajte so bjelanjcima i miksajte ih mikserom oko 5 minuta, ili dok ne budu potpuno čvrsta. Ostavite sa strane.
  14. Dodajte šećer u prahu u šerpu sa žumanjcima. Ponovo pustite da voda proključa u maloj šerpici pa smanjite na najnižu temperaturu (dodajte vode ako je potrebno). Na nju stavite šerpu sa žumanjcima. Sa mikserom miksajte žumanjca na pari najmanje 10 minuta.* Potom skinite sa pare i ostavite da se ohlade dok ne budu mlaka.
  15. Stavite puter u veću zdjelu i miksajte mikserom oko 1 do 2 minuta. Dodajte istopljene žumanjce, i nastavite miksati dodatnih nekoliko minuta. Dodajte istopljenu čokoladu, i natavite miksati. Kada se sastojci integrišu ugasite misker i dodajte čvrsta bjelanjca na vrh. Izmješajte drvenom kutljačom.
  16. Ostavite fil u frižideru oko 20 do 30 minuta da se stisne.
  17. Sastavljanje torte:
  18. Sa velikim, oštrim, tankim nožem prerežite tortu na tri jednaka djela vodoravno.
  19. Izvadite fil iz frižidera i podijelite i njega na tri jednaka dijela.
  20. Prebacite prvi dio kore na ravnu radnu površinu (tanjir za tortu, obični tanjir ili foliju), i ravnomjerno premažite sa trećinom fila. Dodajte drugi dio kore, i premažite sa drugom trećinom fila. Dodajte treći dio kore. Iskoristite zadnji dio fila da premažete tortu sa svih strana koje se vide (po vrhu i sa strane). Koristite plastičnu ravnu kutljaču ili nož da lijepo i ravnomjerno poravnate fil oko torte.
  21. Pospite ostatak narendane čokolade na vrh torte. (Opcionalno) Ukrasite tortu sa bombonama.
  22. Prebacite tortu u frižider i ostavite najmanje sat vremena, da se stisne.

Dodatna upustva

*Ovo termičko obrađivanje žumanjaca na pari je jako važan korak, pa ne žurite. Budući da koristite svježa žumanjca za fil, ovo je dio posla koji će preventirati da se žumanjca pokvare.
Torta može stajati u frižideru do nekoliko dana.

Izvor: balkanlunchbox.com

The post Mamina Čokoladna Torta sa Orasima appeared first on Domaci Recept.


Izvor: https://ift.tt/2X09sVG

Comments