Jednostavan način da pripremite mezu od sastojaka koje već imate u frižideru. Meza je tipično balkansko predjelo, a zovemo ga i zakuska.
Scale
Sastojci
- 3–4 tvrdo kuhana jaja (nasjeckana na četvrtine)
- 100–150 grama suhog mesa (ili pršute, tanko narezanog)
- 100–150 grama sudžuke (ljute ili blage, tanko narezane na kolutiće)
- 100 grama crnih oliva
- 100 grama zelenih oliva
- 200 grama šeri paradajza (prepolovljenog)
- 100–150 grama kajmaka
- 100–150 grama travničkog sira (ili fete)
- 100–150 grama tvrdog sira (edamera ili gaude)
- 100–150 grama mladog sira (kravljeg ili kozjeg)
- 100 grama pavlake (vrhnja)
- 150 grama ajvara
- 150 grama pinđura
- Domaći hljeb narezan na tanke kriške, krekeri ili pogačice
Nacin pripreme
- Na veći pladanj (tacnu ili tanjir) poredajte sve sastojke. Aranžirajte po želji.
Dodatna upustva
Eksperimentišite sa količinom šećera. Originalan recept je predlagao 1kg, ali se meni činilo previše pa sam smanjila na 500g, i džem je bio sasvim dovoljno sladak. Sljedeći put namjeravam staviti čak i manje.
Izvor: balkanlunchbox.com
The post Meza appeared first on Domaci Recept.
Izvor: https://ift.tt/2xijMhq
Comments
Post a Comment