Musaka sa Krompirom i Faširanim Mesom

Musaka sa krompirom i faširanim mesom se pravi tako što slažete sloj mesa na sloj krompira nekoliko puta. Gornji sloj krompira se zalije mješavinom jaja, mlijeka i pavlake, te se musaka dodatno zapeče dok ne dosegne zlatno-žutu boju. 

Moussaka is a casserole-type dish made by layering potato rounds and ground beef, which are then baked together and finished off with an egg, milk and sour cream topping.Moussaka is a casserole-type dish made by layering potato rounds and ground beef, which are then baked together and finished off with an egg, milk and sour cream topping.Moussaka is a casserole-type dish made by layering potato rounds and ground beef, which are then baked together and finished off with an egg, milk and sour cream topping.


Scale

Sastojci

  • 2 supene kašike ulja
  • 1 luk (srednje veličine, nasjeckani)
  • 2 češnja bijelog luka (nasjeckanog)
  • 500 grama faširane junetine
  • ½ kafene kašike soli
  • ½ kafene kašike bibera
  • 1 kafena kašika aleve paprike
  • 1 kilogram krompira (oguljenog i izrezanog na kolutiće debljine 0,5 cm)
  • 4 supene kašike ulja
  • ¼ kafene kašike soli
  • 4 jaja
  • 400 grama pavlake
  • 100 mililitara mlijeka
  • 2 supene kašike peršuna

Nacin pripreme

  1. U većoj tavi zagrijte ulje na srednjoj vatri pa dodajte bijeli i crveni luk. Dobro promiješajte i čim se kristalizuju dodajte faširano meso, sol, biber i alevu papriku. Dinstajte kraće vrijeme dok meso ne dobije roskastu boju. Ugasite ringlu.
  2. Zagrijte rernu na 230C. Pouljite i posolite krompir a zatim posložite jednu trećinu u tepsiju veličine 20×30 cm. Ponovite sa slojem mesa (pola smjese). Ponovite još jednom. Vodite računa da gornji sloj bude krompir i da je meso ravnomjerno raspoređeno. (Imaćete 3 sloja krompira i dva mesa.) Ubacite u rernu i pecite 40 minuta.
  3. Izmiješajte jaja, pavlaku i mlijeko. Prelijte preko musake, dodajte peršun i vratite tepsiju u rernu. Pecite dodatnih 20 minuta.

Dodatna upustva

Slobodno koristite drugo meso ako nemate piletine.
Možete i eksperimentisati sa začinima, ali u početku, ako niste naviknuti na kari, dodajte samo malo.

Izvor: balkanlunchbox.com

The post Musaka sa Krompirom i Faširanim Mesom appeared first on Domaci Recept.


Izvor: https://ift.tt/2J9yU5Y

Comments