Musaka sa krompirom i faširanim mesom se pravi tako što slažete sloj mesa na sloj krompira nekoliko puta. Gornji sloj krompira se zalije mješavinom jaja, mlijeka i pavlake, te se musaka dodatno zapeče dok ne dosegne zlatno-žutu boju.
Scale
Sastojci
- 2 supene kašike ulja
- 1 luk (srednje veličine, nasjeckani)
- 2 češnja bijelog luka (nasjeckanog)
- 500 grama faširane junetine
- ½ kafene kašike soli
- ½ kafene kašike bibera
- 1 kafena kašika aleve paprike
- 1 kilogram krompira (oguljenog i izrezanog na kolutiće debljine 0,5 cm)
- 4 supene kašike ulja
- ¼ kafene kašike soli
- 4 jaja
- 400 grama pavlake
- 100 mililitara mlijeka
- 2 supene kašike peršuna
Nacin pripreme
- U većoj tavi zagrijte ulje na srednjoj vatri pa dodajte bijeli i crveni luk. Dobro promiješajte i čim se kristalizuju dodajte faširano meso, sol, biber i alevu papriku. Dinstajte kraće vrijeme dok meso ne dobije roskastu boju. Ugasite ringlu.
- Zagrijte rernu na 230C. Pouljite i posolite krompir a zatim posložite jednu trećinu u tepsiju veličine 20×30 cm. Ponovite sa slojem mesa (pola smjese). Ponovite još jednom. Vodite računa da gornji sloj bude krompir i da je meso ravnomjerno raspoređeno. (Imaćete 3 sloja krompira i dva mesa.) Ubacite u rernu i pecite 40 minuta.
- Izmiješajte jaja, pavlaku i mlijeko. Prelijte preko musake, dodajte peršun i vratite tepsiju u rernu. Pecite dodatnih 20 minuta.
Dodatna upustva
Slobodno koristite drugo meso ako nemate piletine.
Možete i eksperimentisati sa začinima, ali u početku, ako niste naviknuti na kari, dodajte samo malo.
Izvor: balkanlunchbox.com
The post Musaka sa Krompirom i Faširanim Mesom appeared first on Domaci Recept.
Izvor: https://ift.tt/2J9yU5Y
Comments
Post a Comment