Oslić Sa Krompir Salatom

Naučite voljeti ribu! Danas pravimo oslić sa tipičnom krompir salatom koja ide uz morske plodove. 

Naučite voljeti ribu! Danas pravimo oslić sa krompir salatom koja obično ide uz morske plodove. Naučite voljeti ribu! Danas pravimo oslić sa krompir salatom koja obično ide uz morske plodove.


Scale

Sastojci

  • Krompir Salata:
  • 34 krompira (veća)
  • 34 jaja
  • ½ luka
  • Preliv za Salatu:
  • 90 mililitara maslinovog ulja
  • 1/2 limuna (samo sok)
  • 1 supena kašika peršuna
  • So i biber po želji
  • Oslić:
  • 34 manja oslića, svaki prepolovljen uzdužno
  • 45 supenih kašika brašna
  • Ulje
  • 1 limun

Nacin pripreme

  1. Ogulite krompir i stavite u veću šerpu sa vodom. Dodajte jaja i pustite da provri. (Ako ne volite kuhati krompir i jaja u istoj šerpi, kuhajte ih u posebnim.) Jaja su gotova oko 15 minuta poslije vrijenja pa ih izvadite i stavite u zdjelu sa hladnom vodom. Krompir nastavite kuhati i provjerite sa viljuškom da li je gotov. Kada je mekan, ali ne premekan i u fazi raspadanja, spreman je da se izvadi. Stavite i krompir u zdjelu sa hladnom vodom, ili pod mlaz vode da se ohladi.
  2. Ogulite jaja i narežite na kolutove debljine dva do tri novčića. Narežite krompir na isti način. Ogulite i nasjeckajte luk na polumjesece. Kombinujte sve zajedno u većoj zdjeli, dodajte začine i promješajte.
  3. Pripremite preliv sastavljanjem svih sastojaka. Prelijte preko salate i opet promiješajte. Prekrijte zdjelu, pa premjestite salatu u frižider da se hladi.
  4. Ako ste uzeli svježu ribu, očistite je tako što ćete je uzdužno prerezati i izvaditi kosti i organe. Dobro je operite, i odbacite organe zajedno sa glavom i repom. (Ako volite glavu i rep, ostavite). Kožu ne dirajte. Ovakvim rezanjem će vam ostati fileti. (Ako ste kupili filete, njih mozete direktno u brašno.)
  5. Zagrijte ulje na najjačoj temperaturi u tavi i čekajte da se jako zagrije. Naspite brašno na veći tanjir.
  6. Umočite svaki filet u brašno sa svake strane, pa prebacite u tavu. Smanjite temperaturu malčice, i pržite ribu sa prve strane oko 4 do 5 minuta. Okrenite pa pržite još 3 do 4 minute. Prebacite na salvetu da upije višak ulja.
  7. Servierajte uz krompir salatu. Za najljepši ukus, iscjedite malo limuna preko ribe.

Dodatna upustva

Ako volite meso, možete pripremiti piletinu sa strane i dodati.

Izvor: balkanlunchbox.com

The post Oslić Sa Krompir Salatom appeared first on Domaci Recept.


Izvor: https://ift.tt/2FFq8Mq

Comments