Peksimeti, Uštpici, Lokumi, ili Mekike

Nijedno jelo, čak ni pita, nema toliko imena kao ovi mali, prženi, balkanski hljepčići zvani peksimeti, lokumi, mekike, uštpici, poderane gaće…

Nijedno jelo, čak ni pita, nema toliko imena kao ovi mali, prženi, balkanski hljepčići zvani peksimeti, lokumi, mekeke, uštpici, poderane gaće…Nijedno jelo, čak ni pita, nema toliko imena kao ovi mali, prženi, balkanski hljepčići zvani peksimeti, lokumi, mekeke, uštpici, poderane gaće…


Scale

Sastojci

  • 500 grama bijelog brašna (plus još malo više)
  • 1 jaje
  • 1/2 čajne kašike soli
  • 1 kesica praška za pecivo (oko 12 grama)
  • 500 mililitara jogurta (ako je grčki jogurt, izmućen da bi bio tečan)
  • Ulje

Nacin pripreme

  1. U dubljoj posudi izmutite jogurt dok ne postane tečan. Dodajte brašno, jaje, so i prašak za pecivo. Zamijesite. Tijesto treba da bude malo mekše od onog za hljeb. Tijesto ne morate ostavljati da nadolazi, već odmah možete razvijati i pržiti peksimete. (Ukoliko pravite varijantu sa kvascem, tijesto mora malo odstojati.)
  2. Pobrašnite radnu površinu i prebacite tijesto na nju. Razvijte do debljine malog prsta. Uzmite čašu, i umočite rubove u brašno, a zatim je koristite da napravite kružiće u tijestu. Ostatak tijesta ponovo zamijesite, i razvijte pa ponovite proces sa čašom, kako biste iskoristili svo tijesto.
  3. U dubljoj tavi dobro zagrijte ulje na najjačoj temperaturi. (U tavi treba da bude oko 2 do 3 prsta dubine ulja.) Smanjite na srednje i počnite dodavati tijesto. Peksimeti će nabubriti kako se prže. Pržite nekoliko minuta sa svake strane, dobro gledajući da porumene. (Možete tu i tamo lagano podići tepsiju i protresti je pažljivo.)
  4. Peksimete vadite na salvetu na nekoliko minuta, a zatim poslužite.

Dodatna upustva

Obratite pažnju da će vam trebati dodatni sat vremena da tijesto poraste.
Možda budete morali peći hljepčiće u dvije ture. Po želji, prepolovite recept.

Izvor: balkanlunchbox.com

The post Peksimeti, Uštpici, Lokumi, ili Mekike appeared first on Domaci Recept.


Izvor: https://ift.tt/2KMYzVB

Comments