Nijedno jelo, čak ni pita, nema toliko imena kao ovi mali, prženi, balkanski hljepčići zvani peksimeti, lokumi, mekike, uštpici, poderane gaće…
Scale
Sastojci
- 500 grama bijelog brašna (plus još malo više)
- 1 jaje
- 1/2 čajne kašike soli
- 1 kesica praška za pecivo (oko 12 grama)
- 500 mililitara jogurta (ako je grčki jogurt, izmućen da bi bio tečan)
- Ulje
Nacin pripreme
- U dubljoj posudi izmutite jogurt dok ne postane tečan. Dodajte brašno, jaje, so i prašak za pecivo. Zamijesite. Tijesto treba da bude malo mekše od onog za hljeb. Tijesto ne morate ostavljati da nadolazi, već odmah možete razvijati i pržiti peksimete. (Ukoliko pravite varijantu sa kvascem, tijesto mora malo odstojati.)
- Pobrašnite radnu površinu i prebacite tijesto na nju. Razvijte do debljine malog prsta. Uzmite čašu, i umočite rubove u brašno, a zatim je koristite da napravite kružiće u tijestu. Ostatak tijesta ponovo zamijesite, i razvijte pa ponovite proces sa čašom, kako biste iskoristili svo tijesto.
- U dubljoj tavi dobro zagrijte ulje na najjačoj temperaturi. (U tavi treba da bude oko 2 do 3 prsta dubine ulja.) Smanjite na srednje i počnite dodavati tijesto. Peksimeti će nabubriti kako se prže. Pržite nekoliko minuta sa svake strane, dobro gledajući da porumene. (Možete tu i tamo lagano podići tepsiju i protresti je pažljivo.)
- Peksimete vadite na salvetu na nekoliko minuta, a zatim poslužite.
Dodatna upustva
Obratite pažnju da će vam trebati dodatni sat vremena da tijesto poraste.
Možda budete morali peći hljepčiće u dvije ture. Po želji, prepolovite recept.
Izvor: balkanlunchbox.com
The post Peksimeti, Uštpici, Lokumi, ili Mekike appeared first on Domaci Recept.
Izvor: https://ift.tt/2KMYzVB
Comments
Post a Comment