Pita od Patlidžana i Sira

Pita od patlidžana i sira: nekonvencionalna, ukusna, jednostavna.

Eggplant and cheese pie: unconventional, savory, easy.eggplant-and-cheese-pie-pita-od-patlidzanaEggplant and cheese pie: unconventional, savory, simple.Eggplant and cheese pie: unconventional, savory, simple.


Scale

Sastojci

  • 3 patlidžana (veća)
  • 23 šake soli
  • 1 crveni luk
  • 500 grama mladog sira
  • 250 grama pavlake
  • 250 grama travničkog sira (ili feta)
  • 5 jaja
  • 1/2 kafene kašikice soli
  • Ulje
  • 1 pakovanje jufke (500 grama)
  • 23 supene kašike mlijeka

Nacin pripreme

  1. Ogulite i narežite patlidžane na kockice, a zatim stavite u veću zdjelu. Dobro posolite sa dvije, tri šake soli, a onda promiješajte dok sav patlidžan ne bude jako posoljen. Ostavite ga oko sat vremena da izbaci vodu iz sebe.
  2. Prebacite patlidžan u cjediljku, i dobro isperite sol sa njega. Potom rukom dobro iscjedite patlidžan prije nego ga vratite u drugu, čistu zdjelu. (Iscjedite što više možete vode i soka iz patdližana.)
  3. Isjeckajte luk i stavite u veću tavu sa malo ulja na srednju temperaturu. Kada se luk kristalizira, dodajte patlidžan, i dinstajte sve oko 15 minuta. Dodajte po malo vode ako vidite da je potrebno, da ne zagori.
  4. Pomiješajte sireve, pavlaku, jaja, i 1/2 kafene kašikice soli u većoj zdjeli. Dodajte dinstani luk sa patlidžanom i dobro promješajte da se smjesa sjedini.
  5. Odmotajte jufku, i pouljite tepsiju u kojoj ćete slagati pitu. Stavite dva lista jufke na dno i premažite svaki sloj jufke uljem.
  6. Ravnomjerno premažite gornju jufku sa 4 do 5 supenih kašika fila, a zatim stavite dva lista jufke na fil. Ponovo premažite svaki sloj jufke uljem prije nego stavite slijedeći sloj.
  7. Ponavljajte dok ne iskoristite sav fil i jufku, ali ostavite tri lista jufke za vrh.
  8. Zagrijte rernu na 200C.
  9. Premažite vrh pite uljem i stavite u zagrijanu rernu. Pecite oko 20-25 minuta, s tim da okrenete tepsiju za 90 stepeni nakon prvih petnaestak minuta. Snizite temperaturu na 180 i pecite jos 10 minuta.
  10. Isključite rernu, izvadite pitu i pospite je mlijekom.
  11. Ostavite je da se ohladi oko 30tak minuta prije konzumiranja.

Dodatna upustva

Ne morate temeljno nauljiti tepsiju, mala količina ulja će biti dovoljna. Uglavnom tepsija morla biti vrela kad sipate smjesu u nju da se ne bi ljepila.
Gustoća smjese od brašna bi trebala biti nešto gušća od one za palačinke.
Jedite sa pavlakom.

Izvor: balkanlunchbox.com

The post Pita od Patlidžana i Sira appeared first on Domaci Recept.


Izvor: https://ift.tt/2IQ5bjW

Comments