Smreka

Smreka (kleka) je piće koje asocira na limunadu, pravljeno od bobičastog ploda istoimenog drveta. Savršeno utoli žeđ tokom toplih proljetnih večeri. 

Smreka (kleka) je piće koje asocira na limunadu, pravljeno od bobičastog ploda istoimenog drveta. Savršeno da utoli žeđ tokom toplih proljetnih večeri.Smreka (kleka) je piće koje asocira na limunadu, pravljeno od bobičastog ploda istoimenog drveta. Savršeno da utoli žeđ tokom toplih proljetnih večeri.Smreka (kleka) je piće koje asocira na limunadu, pravljeno od bobičastog ploda istoimenog drveta. Savršeno da utoli žeđ tokom toplih proljetnih večeri.Smreka (kleka) je piće koje asocira na limunadu, pravljeno od bobičastog ploda istoimenog drveta. Savršeno da utoli žeđ tokom toplih proljetnih večeri.Smreka (kleka) je piće koje asocira na limunadu, pravljeno od bobičastog ploda istoimenog drveta. Savršeno da utoli žeđ tokom toplih proljetnih večeri.


Scale

Sastojci

  • 1/2 limuna (opran, nasječen, ne gulite koru)
  • 250 grama suhe smreke (bobice)
  • 1 litar vode

Nacin pripreme

  1. Sastavite limun sa smrekom i stavite u bocu ili teglu sa volumenom od jednog litra. Napunite vodom do vrha i poklopite.
  2. Ostavite bocu na sunčanom mjestu na prozoru ili terasi oko 10 do 15 dana. Većina bobica će pasti na dno, ili putovati od vrha do dna boce, dok će voda postati žućkasta. To je znak da je đus spreman.
  3. Procijedite, prebacite u drugu bocu ili teglu, i čuvajte na hladnom mjestu. Prije konzumiranja, razmutite smreku sa vodom po svom ukusu. Možete koristiti i mineralnu vodu, kao i šećer ili med.

Dodatna upustva

Preostale bobice vratite u prvobitnu teglu, dodajte još pola nasječenog limuna i vode, zatvorite je i ponovite proces. (Bobice se mogu iskoristiti jednom ili dvaput.) Kada primjetite da većina bobica ostaje na dnu tegle (boce), a đus nema isti jaki ukus, to je znak da su bobice dale sve od sebe, pa ih možete baciti.

Izvor: balkanlunchbox.com

The post Smreka appeared first on Domaci Recept.


Izvor: https://ift.tt/2Ngy5Op

Comments