Savršene suhe kiflice od samo tri sastojka (puter, jaja i brašno), punjene džemom po izboru pa pečene. Rezultat je puterasti kolačić koji se topi u ustima.
Scale
Sastojci
- 500 grama putera (sa sobne temperature)
- 1 jaje + 2 žumanjca
- 3 supene kašike pavlake (vrhnja)
- 3 supene kašike kvasca (ili tri kesice)
- Kora jednog limuna
- 650–700 grama brašna (plus malo više za miješenje)
- 350–400 grama džema (od šljiva, smokve, ili šipka)
- 500 grama šećera u prahu (štaub šećera)
- 1 supena kašika vanilinog šećera
Nacin pripreme
- U većoj zdjeli sastavite puter, žumanjca, jaje, pavlaku, kvasac i narendanu limunovu koru. Izmiksajte sa mikserom (postavljenom na najsporije, pa polako ubrzavajte) dok se svi sastojci potpuno ne sjedine. Isključite mikser.
- Nastavite mijesiti rukom tako što ćete početi dodavati brašno dok mijesite. Proces je težak i traje oko dvadesetak minuta, pa budite strpljivi. Kad tijesto bude tvrdo i puterasto, gustoće ušne resice, tada je spremno da odstoji. Podijelite ga na tri jednaka dijela. Premijesite svaki dio još nekoliko minuta. Prekrijte i ostavite u frižideru najmanje 4-6 sati (najbolje je ostaviti ga da prenoći).
- Izvadite tijesto iz frižidera i ostavite na sobnoj temperaturi da se ugrije (oko 45 do 60 minuta).
- Pospite radnu površinu sa dosta brašna. Ponovo podijelite svaki dio tijesta na tri jednaka dijela tako da ćete imate ukupno devet manjih loptica tijesta.
- Uzmite prvi dio i preradite ga prstima. Potom ga razvaljajte u krug (debljine otprilike 1-2 novčića) sa oklagijom. Izrežite kao picu, na osam komada. Nafilujte svaki dio sa čajnom kašiku džema tako što ga stavite na širi dio svakog dijelića. Urolajte od veće ka manjoj strani s tim da džem ostane unutar kiflica. (Nešto džema će izaći tokom pečenja.)
- Ponovite proces za preostala tijesta. Zagrijte rernu na 220°C.
- Obložite tepsiju sa papirom za pečenje i poredajte kiflice pazeći da ostavite malo prostora između svake da narastu. (Vjerovatno ćete morati peći iz dva puta. Ne pecite u istoj rerni dvije tepsije odjednom!)
- Smanjite na 180°C i pecite 20 minuta. Okrenite tepsiju pa nastavite peći. Često provjeravajte kiflice, i ako brzo dobiju zlatkastu boju, prekrijte folijom. (Brzo zagore, tako da morate često da provjeravate.) Kiflice su gotove otprilike 30-40 minuta pošto ste ih stavili da se peku.
- Izvadite iz rerne i ostavite da se hlade oko 20-30 minuta.
- U velikoj zdjeli sastavite šećer u prahu i vanilin šećer. Pažljivo uvaljajte kiflice u šećer i prebacite u kutiju za kolače. Čuvajte na hladnom mjestu i do nekoliko sedmica.
Dodatna upustva
Možete koristiti margarin, ali puter je bolji.
Od ovog volumena ćete dobiti 72 kiflice, a servirajte oko 3 po osobi. Ukupno vrijeme pripreme je otprilike 2 sata, ali između pravljenja tijesta i pečenja se tijesto ostavlja u frižideru pa vani. Također, kiflice se odmaraju poslije pečenja, a prije valjanja u šećer.
Izvor: balkanlunchbox.com
The post Suhe Kiflice sa Džemom appeared first on Domaci Recept.
Izvor: http://bit.ly/2WJWfUE
Comments
Post a Comment