Sutlija (Sutlijaš)

Sutlija (sutlijaš): riža kuhana u mlijeku i šećeru. Jelo koje je u istu ruku i obično i neobično kao sladoled od vanilije. 

Sutlija (sutlijaš): riža kuhana u mlijeku i šećeru. Jelo koje je u istu ruku i obično i neobično kao sladoled od vanilije. Sutlija (sutlijaš): riža kuhana u mlijeku i šećeru. Jelo koje je u istu ruku i obično i neobično kao sladoled od vanilije. Sutlija (sutlijaš): riža kuhana u mlijeku i šećeru. Jelo koje je u istu ruku i obično i neobično kao sladoled od vanilije. 


Scale

Sastojci

  • 240 grama riže okruglog zrna
  • 720750 mililitara mlijeka
  • 1/4 čajne kašike vanilinog ekstrakta
  • 7 supenih kašika šećera
  • (Opcionalno) Cimet, grožđice ili narendana čokolada

Nacin pripreme

  1. Dobro očistite i operite rižu. Stavite u dublju šerpicu, i dodajte 240 mililitara vode. Kuhajte na srednjoj temperaturi oko 5-7 minuta, i povremeno promiješajte.
  2. Dodajte 240 miliiltara mlijeka, snizite temperaturu na najniže i nastavite kuhati 5-6 minuta.
  3. Dodajte još 240 mililitara mlijeka, povremeno promiješajte, i nastavite kuhati 5-6 minuta.
  4. Dodajte ostatak mlijeka zajedno sa šećerom, i dobro promiješajte. Kuhajte još 4-5 minuta. Riža bi trebala biti razabrana i malo vodenjasta.
  5. Kad je skuhana, prespite u zdjelice u kojima ćete je servirati i ostavite u frižideru da se ohladi. (Opcionalno) Dodajte grožđice, cimet ili rendanu čokoladu na vrh sutlijaša.

Dodatna upustva

Možete koristiti margarin, ali puter je bolji.

Od ovog volumena ćete dobiti 72 kiflice, a servirajte oko 3 po osobi. Ukupno vrijeme pripreme je otprilike 2 sata, ali između pravljenja tijesta i pečenja se tijesto ostavlja u frižideru pa vani. Također, kiflice se odmaraju poslije pečenja, a prije valjanja u šećer.

Izvor: balkanlunchbox.com

The post Sutlija (Sutlijaš) appeared first on Domaci Recept.


Izvor: https://ift.tt/2XiwTOO

Comments