Sutlija (sutlijaš): riža kuhana u mlijeku i šećeru. Jelo koje je u istu ruku i obično i neobično kao sladoled od vanilije.
Scale
Sastojci
- 240 grama riže okruglog zrna
- 720–750 mililitara mlijeka
- 1/4 čajne kašike vanilinog ekstrakta
- 7 supenih kašika šećera
- (Opcionalno) Cimet, grožđice ili narendana čokolada
Nacin pripreme
- Dobro očistite i operite rižu. Stavite u dublju šerpicu, i dodajte 240 mililitara vode. Kuhajte na srednjoj temperaturi oko 5-7 minuta, i povremeno promiješajte.
- Dodajte 240 miliiltara mlijeka, snizite temperaturu na najniže i nastavite kuhati 5-6 minuta.
- Dodajte još 240 mililitara mlijeka, povremeno promiješajte, i nastavite kuhati 5-6 minuta.
- Dodajte ostatak mlijeka zajedno sa šećerom, i dobro promiješajte. Kuhajte još 4-5 minuta. Riža bi trebala biti razabrana i malo vodenjasta.
- Kad je skuhana, prespite u zdjelice u kojima ćete je servirati i ostavite u frižideru da se ohladi. (Opcionalno) Dodajte grožđice, cimet ili rendanu čokoladu na vrh sutlijaša.
Dodatna upustva
Možete koristiti margarin, ali puter je bolji.
Od ovog volumena ćete dobiti 72 kiflice, a servirajte oko 3 po osobi. Ukupno vrijeme pripreme je otprilike 2 sata, ali između pravljenja tijesta i pečenja se tijesto ostavlja u frižideru pa vani. Također, kiflice se odmaraju poslije pečenja, a prije valjanja u šećer.
Izvor: balkanlunchbox.com
The post Sutlija (Sutlijaš) appeared first on Domaci Recept.
Izvor: https://ift.tt/2XiwTOO
Comments
Post a Comment