Tikvenica je neobična pita sa osvježavajućim okusom, koja se sprema sa jufkama i tikvicama isječenim na kockice. (Click here for tikvenica or zucchini pie recipe in English.)
Scale
Sastojci
- 4 tikvice (manje veličine, po mogućnosti starije)
- 4 jaja
- 100g mladog sira
- 100g kiselog vrhnja
- 100ml mlijeka + dvije supene kašike
- 450g jufki
- ¼ kafene kašike soli (za začinjavanje)
- Ulje
- Sol
Nacin pripreme
- Ogulite tikvice, zatim ih isjeckajte na malene kockice. Stavite isjeckane tikvice u zdjelu, i dobro ih zasolite sa jedno dvije ili tri šake soli. Ostavite ih da odstoje oko 30-45 minuta dok ne puste vodu.
- Operite sol sa tikvica, i iscijedite tekućinu iz tikvica koliko god možete, zatim ih prebacite u suhu posudu.
- Dodajte jaja, mladi sir, kiselo vrhnje, sol kojom ćemo začiniti, u posudu sa isjeckanim tikvicama. Sve dobro izmješati. Zagrijte rernu na 200 C.
- Pouljite tepsiju. Poslažite 3 jufke jednu na drugu u tepsiju, podmazujući uljem svaku prije nego dodate narednu. (Ako je jufka veća savijte je sa strana dok se ne uklopi.)
- Zahvatite 5-6 supenih kašika fila, i ravnomjerno ga razmažite po gornjoj jufki. Zatim poslažite dvije jufke povrh fila i pouljite svaku prije nego dodate slijedeću. Ponavljajte postupak sve dok vam ne nestane fila ili jufki, ali sa strane prethodno ostavite tri jufke za vrh pite.
- Tikvenicu ubacite u zagrijanu rernu i pecite je 30 minuta, preokrećući tepsiju na pola vremena. Snizite temperaturu na 150 C˚ i pecite još 10 minuta.
- Izvadite pitu iz rerne i zalijte je sa dvije supene kašike mlijeka. Ostavite je da se hladi 20-30 minuta i poslužite.
Dodatna upustva
Sama priprema traje oko 45 minuta (oko 15 minuta dok isjeckate tikvice, i oko 30 minuta dok završite popunjavanje slojeva jufki i fila).
Tu je još oko 45 minuta čekanja da posoljene tikvice puste vodu.
Tepsija korištena u receptu je okrugla sa promjerom oko 35 cm.
Jedite isti dan. Tikvenica nije dobra ako prenoći.
Izvor: balkanlunchbox.com
The post Tikvenica, Pita od Tikve appeared first on Domaci Recept.
Izvor: https://ift.tt/31Xjydq
Comments
Post a Comment