Najmekša, najuksnija tirit pita sa piletinom od gotove jufke (pečene kore, a možete koristiti i tortilje). Prvo kuhamo pile, usput napravimo fantastičan temeljac, a zatim usitnimo bijelo meso. Mesom filujemo kore, pospemo ih temeljecem, a zatim pečemo. Svidjeće vam se ova, obećavam!
Scale
Sastojci
- 1 čitavo pile (oko 1kg)
- 2 supene kašike soli
- 1 luk (veliki, sitno nasjeckan)
- 1 supena kašika bibera
- 1 pakovanje tvrde jufke (pečene kore, ili 12–14 tortilja)
- Ulje
- Pileći temeljac
Nacin pripreme
- U duboku šerpu naspite vode, oko 2/3 šerpe, a zatim stavite pile u nju. Posolite sa 1 supenom kašikom soli. Na najjačoj vatri dovedite do ključa, a zatim smanjite temperaturu. Kuhajte pile oko 45 minuta.
- Sklonite sa šporeta.
- Izvadite pile, ali zadržite temeljac. Skinite kožicu sa pileta, i odvojite meso od kostiju. Meso rukama usitnite na rezance.
- U velikoj zdjeli sastavite piletinu, luk, 1 supenu kašiku soli, i biber. Dobro promiješajte. Zagrijte rernu na 200°C.
- (Ako koristite tortilje, ispecite ih oko 5-7 minuta u rerni, ili dok se ne stvrdnu. Izvadite ih, a rernu ostavite uključenu.)
- Pouljite tepsiju (korištena je tepsija veličine otprilike 40x27cm). Položite jedan red jufke na dno, a zatim je poprskajte sa jednom ili dvije kutljače temeljca. Po vrhu ravnomjerno rasporedite nekoliko rukohvata nadjeva od piletine. Na piletinu dodajte sljedeći red jufke, pa ponovite proces dok ne ostanete bez materijala. Ostavite jedan red jufke za vrh, i njega također poprskajte temeljcem.
- Pecite 20 minuta na 200°C, a zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite dodatnih 15 do 18 minuta. Tokom pečenja, poprskajte pitu dva ili tri puta.
- Izvadite pitu iz rerne, i prekrijte kuhinjskom krpom. Pustite da se ohladi oko 15 do 20 minuta prije serviranja.
Dodatna upustva
Ako je jufka duža (veća) od vaše tepsije, možete je ili izrezati da stane u tepsiju, ili saviti (zgužvati) dio koji je višak dok filujete.
Izvor: balkanlunchbox.com
The post Tirit Pita sa Piletinom od Gotove Jufke (Kora) appeared first on Domaci Recept.
Izvor: https://ift.tt/2XaYSer
Comments
Post a Comment